Kina

Kina listar tillåtna djur

Av: 

Sophie Stigfur

Arkivbild från marknad i Kina.
Arkivbild från marknad i Kina.

NYHETER

Den kinesiska regeringen har nu tagit fram en unik lista över djur som är tillåtna att använda för köttkonsumtion, rapporterar CNN. Om listan verkställs innebär det att Kina fått sitt första landsomfattande förbud mot att äta vissa djurarter.

I ett uttalande på torsdag uppgav organisationen Humane Society International att förslaget skulle kunna vara en "game-changer" för djurskydd i Kina.

– Detta utkast kan effektivt bana vägen för att Kina officiellt tar hundar och katter från menyn, säger talespersonen Wendy Higgins.

Peking förbjöd tillfälligt kötthandel med vilda djur efter utbrottet på marknaden i Wuhan. På den nya listan över djur som är tillåtna att äta syns bland annat grisar, kor, kycklingar, får, hjortar och strutsar. På listan slår man även fast att rävar, tvättbjörnar och minkar kan förvaras som boskap men inte för deras kött.

Tar beslut 8 maj

Hundar saknas också från listan över boskap: "Med utvecklingen av den mänskliga civilisationen och allmänhetens oro och preferens för djurskydd har hundar utvecklats från traditionellt boskap till följeslagare. De anses i allmänhet inte längre som boskap i resten av världen," står det i en bifogad förklaring av utkastet.

Olika instanser ska nu ge sina synpunkter på listan fram till den 8 maj.

Det första utbrottet av den nya coronavirusepidemin har kopplats till en marknad i Wuhan, där en mängd olika vilda djur såldes som kött, inklusive ormar och mårdhundar.

Konsumtionen av vilda djur är inte vanligt i större delen av Kina men förekommer i södra delen av landet.

ANNONS

Mumin-muggarna för 2022 är här! Förboka dem hos Cervera redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Renare luft i Indien – nu syns bergstopparna

ÄMNEN I ARTIKELN

Kina

Djur & natur

Wuhan

Hundar

Djurskydd

Kött