Eva, 96, nekades coronatest – dottern Catharina såg henne dö på äldreboendet

Uppdaterad 2020-04-09 | Publicerad 2020-04-08

På bara två dagar gick Eva Alinder, 96, från frisk till döende.

Trots coronasymtom nekades hon test. I söndags tog hon sitt sista andetag.

– Min mamma kvävdes till döds utan att få diagnos. Mörkertalet bland äldre måste vara enormt, säger dottern Catharina Alinder.

Eva Alinder hade bott på äldreboendet i Stockholm i ett år. För omkring en månad sedan firade anhöriga hennes 96-årsdag.

– Vi hade kalas och hennes familj och vänner var där. Det var så fint. Mamma var parant och hade kunnat ha levt många år till. Hon hade diabetes, men var i övrigt frisk och stark, säger Evas dotter Catharina Alinder.

Hon har inte kunnat besöka sin mamma på över en månad. På äldreboendet råder besöksförbud till följd av coronaviruspandemin.

– Jag ringde boendet i fredags. Då var hon på benen och mådde bra. Sedan vände allt, säger hon.

Dagen efter fick Catharina ett telefonsamtal. Hennes mamma hade snabbt blivit sjuk.

– De sa att hon var döende. Från den ena dagen till den andra. Jag kastade mig in i bilen och skyndade dit.

På bara två dagar gick Eva Alinder, 96, från frisk till döende.

Väl där togs Catharina in bakvägen på boendet och fick strikta restriktioner att endast vistas i sin mammas lägenhet. Eva låg i sängen och blev successivt allt sämre med hög feber, hosta och andningssvårigheter.

– Hon kippade efter andan och det var fruktansvärt att se. En fullständig hopplöshet att inte kunna hjälpa. Jag öppnade balkongdörren för att få in luft, men det hjälpte ju inte.

Fick inte testas för covid-19

Catharina ville att hennes mamma skulle testas för coronaviruset, men fick svaret att ingen hade tid att komma dit och göra ett test.

– Vi svävade i någon slags ingenmansland. Utan sjukhusvård och det fanns ingen syrgashjälp på boendet. Hon bara låg där och led, kämpade för att fortsätta andas.

Efter över ett dygns kamp orkade inte Evas kropp längre. Morgonen efter somnade hon in.

– Jag höll hennes hand och hörde hur hon tog sina sista andetag. När hon kvävdes till döds. Sedan var hon borta. Jag bröt ihop i hysteriskt gråt. Då man gråter sådär djupt inifrån, som inte går att jämföra med någon annan gråt. Hela min kropp gick av på mitten i det ögonblicket och allt blev en svart mardröm.

Catharina Alinder

”Slängd på soptippen”

Catharina är kritisk till att hennes mamma inte tilläts testas. Att hon inte fick den vård hon borde varit berättigad till.

– Hon har levt ett långt liv och gjort rätt för sig i samhället. Är det här tacken? Hon bortprioriterades för att hon var gammal och blev en del av en grupp. Slängd på soptippen. Som en igelkott som brinner upp under majbrasan. Det är så jag upplever det, inte alls ett värdigt avslut. Jag tror hon hade haft chans att överleva om hon fått vård.

Samtidigt befarar hon att hennes mamma nu är en del av en dold statistik.

– Det finns en människa bakom varje siffra. Men jag tror inte ens mamma är dokumenterad som en siffra, eftersom hon inte testades. De måste finnas ett jättestort mörkertal i antalet döda av covid-19 och det tycker jag är så hemskt. Det handlar om invidiver, säger hon.

”Risk för att vi har ett mörkertal”

Björn Eriksson är hälso- och sjukvårdsdirektör på region Stockholm och menar att regionen ska prioritera tester av boende på äldreboenden om de uppvisar symtom på covid-19.

– I de miljöerna är vi särskilt intresserade av att förebygga smittspridning eftersom det rör sig om en särskilt utsatt grupp.

Ändå har inte denna person blivit testad, trots uppvisade symtom?

– Jag kan inte kommentera enskilda fall. Men vi har svårt att hinna med alla tester och har en exceptionell situation och en utmaning vi inte haft tidigare. Vi har en begränsad kapacitet som vi jobbar på att bygga ut, men har inte den absoluta kapaciteten vi önskar ha.

Finns det inte en risk för ett stort mörkertal, eftersom patienter med symtom dör utan att ha blivit testade?

– Vi har bra kontroll på hur många som avlider till följd av covid-19. Men ja, det finns tyvärr risk för att vi har ett mörkertal.