Uppsala

Läkemedelsverkets skarpa varning: ”Kan leda till döden”

Av: 

Magnus Jansson Klarin

Läkemedelsverket varnar för att självmedicinera mot covid-19.
Läkemedelsverket varnar för att självmedicinera mot covid-19.

NYHETER

President Trump gick nyligen ut och berättade att malariamedicin i form av hydroxiklorokin kan ha effekt i bekämpningen av coronaviruset.

På Läkemedelsverket i Uppsala varnar man nu för alla former av självmedicinering.

– Det finns inga bevis från patienter för att det fungera mot covid-19, och används det fel kan man bli förgiftad och även dö av substansen , säger Ulla Wändel Liminga på Läkemedelsverket.

I samband med en presskonferens nyligen berättade President Donald Trump att han vill att USA:s läkemedelsmyndighet tillåter en ny medicin för coronasjuka, det ännu ej godkända läkemedlet klorokin.

Om läkemedlet, som i vanliga fall används på patienter med malaria, verkligen fungerar mot covid-19 finns det ännu inga säkra svar på.

– Ännu vet man inte om klorokin, som är det verksamma ämnet i den här medicinen, har någon gynnsam effekt för patienter med covid-19. Det sker dock kliniska studier, och det är bra, säger Ulla Wändel Liminga, vetenskaplig ledare för läkemedelssäkerhet på Läkemedelsverket i Uppsala.

Trumps uttalande har fått kritik från läkare.

Skarpa varningen från Uppsala Monitoring Center

Uppsala Monitoring Center, som är en oberoende ideell stiftelse och ett internationellt centrum för forskning kring läkemedel och dess bieffekter, gick nyligen ut på sin facebooksida där de varnar för att just försöka självmedicinera sig med klorokin och hydroxikloroin – som i för stora mängder kan leda till förgiftning.

– Jag har hört att det finns fall i USA där en person har försökt att självmedicinera sig med hjälp av klorokin och hydroxikloroin, men som har blivit förgiftad och också dött av det. Nu vet jag inte sanningshalten i just den här artikeln, men det skulle kunna stämma, säger Ulla Wandel Liminga som dock inte känner till något liknande svenskt fall.

Läkemedelsverkets lokaler i Uppsala och facebook-varningen från Uppsala Monitoring Center.

”Att självmedicinera sig är någonting som vi avråder alla från”

Även på Läkemedelsverket riktar man en skarp varning mot att försöka självmedicinera sig mot covid-19 med klorokin eller hydroxiklorokin.

– Att självmedicinera sig är någonting som vi avråder alla från. Vi har fri förskrivningsrätt i Sverige, och det finns läkare som har möjlighet att skriva ut den här medicinen på eget ansvar, men man ska absolut inte beställa hem den på nätet eller använda medicinen om man inte vet hur den ska användas.

Hur farlig är den här medicinen?
– Om medicinen används fel kan man bli förgiftad och dö av den.

ANNONS

Badkläder till ett bra pris hos Ellos. Passa på att köpa sommarens härligaste baddräkter, bikinis och tankinis!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Uppsala

Coronaviruset

Medicin