Coronapandemin

Restriktioner kvar i Finland tillsvidare

Av: 

TT

Finlands statsminister Sanna Marin. Arkivbild.
Finlands statsminister Sanna Marin. Arkivbild.

NYHETER

Restriktionerna i Finland kommer att vara kvar till åtminstone den 13 maj. Därefter planerar regeringen att lätta på dem, meddelar statsminister Sanna Marin vid en presskonferens.

– Det är alldeles klart att vi inte kan upphäva alla restriktioner samtidigt. Det måste göras stegvis och kontrollerat, säger Marin (socialdemokratiska SDP).

Hon understryker att förbudet mot offentliga sammankomster med över tio personer fortfarande är i kraft och avråder därför från att fira valborg i stora grupper.

– Vi har inte vunnit över den här sjukdomen ännu, säger statsministern.

Även om större sammankomster börjar tillåtas, kommer det vara fortsatt förbud mot sammankomster med över 500 personer fram till den 31 juli, något som innebär att exempelvis sommarfestivaler får ställas in.

Det finns inget beslut om när skolorna kan öppnas igen. Marin säger att regeringen strävar efter att fatta beslut i frågan inom kort.

Statsministern beskriver Finlands strategi för att begränsa coronavirusets spridning som lyckad, och att det därför är möjligt att övergå till nästa fas.

Regeringen diskuterade under onsdagen en rad frågor med koppling till virusutbrottet. Ett av ämnena var hur effektivt det har varit att bedriva skolundervisning på distans. Även tester och kartläggning av viruset var med på dagordningen.

Experter var inbjudna till mötet för att yttra sig i olika frågor.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Finland

Sanna Marin

Helsingfors

Coronaviruset