Regnskogsskövling i Brasilien fortsätter öka

avTT

Publicerad:
Foto: Natacha Pisarenko AP/TT
Brasiliens president Jair Bolsonaro. Arkivbild från den 6 juni 2019.

Avverkningen av Amazonas fortsätter att öka under Brasiliens klimatskeptiske president Jair Bolsonaro. Under juni skövlades nästan dubbelt så mycket regnskog som samma månad i fjol.

Enligt siffror från det Brasiliens rymdforskningsinstitut Inpe avverkades 920 kvadratkilometer av landets regnskog under juni, en ökning med drygt 88 procent jämfört med samma månad i fjol, rapporterar Reuters.

Avverkningstakten i brasilianska Amazonas är nu den högsta på ett årtionde och miljöaktivister menar att en stor del av ansvaret faller på landets president Jair Bolsonaro som tillträdde den 1 januari.

– Bolsonaro har förvärrat situationen. Han har genomfört en stark retorisk attack, säger Paulo Barreto, forskare på den lokala naturskyddsorganisationen Imazon.

Högernationalisten och uttalade klimatskeptikern Bolsonaro kandiderade på att öka exploateringen av Amazonas. De verbala attackerna mot landets miljömyndighet Ibama var frekventa och miljögrupper varnade redan då för att både den lagliga och den olagliga avverkningen skulle öka.

Men sedan dess har retoriken tonats ner. Regeringen hävdar nu – siffrorna till trots – att bevarandet av regnskogen har högsta prioritet.

– Vi vidtar alla åtgärder för att bekämpa illegal avverkning, säger miljöministern Ricardo Salles.

Publicerad: