Joe Biden

Donald Trump och Joe Biden i storbråk – om korruption

Anklagas ha pressat Ukrainas president

Av: 

Niklas Eriksson

NYHETER

President Trump säger ”utred Joe Biden”.

Presidentkandidat Biden säger ”utred Donald Trump”.

Men vem som gjort vad i Ukraina är höljt i dunkel.

En visselblåsare i Trumps administration rapporterade i mitten av augusti ett av presidentens telefonsamtal till amerikanska underrättelsetjänsten. Enligt visselblåsaren ska Donald Trump under samtalet ha pressat Ukrainas Volodymyr Zelenskyj att utreda familjens Bidens affärer i landet.

Åtta gånger under samtalet ska Trump ha försökt förmå sin ukrainska kollega att göra som han ville, enligt The Wall Street Journal.

I utbyte skulle president Donald Trump ge Ukraina fortsatt militärt stöd.

Det Trump ska ha velat var att Ukraina skulle utreda hans politiske motståndare, och demokratiske presidentkandidaten, Joe Bidens son. Hunter Biden har haft styrelseuppdrag i en ett ukrainskt gasbolag.

Enligt Trump ska pappa Joe Biden under sin tid som vice president ha pressat Ukraina att stoppa en utredningen mot gasbolaget där hans son var engagerad.

Under fredagen blev uppgifterna om samtalet som utspelade sig 25 juli och rapporterades några veckor senare kända. Donald Trump förnekade alla oegentligheter.

På Twitter kallar han det för en ”ny häxjakt”:

”Nu när demokraterna och Fake News media har kammat noll med alla sina andra häxjakt-planer så försöker de dra i gång en precis lika löjlig som alla de andra, kalla det Ukraina-häxjakten, samtidigt som de försöker skydda Sömnige Joe Biden. Kommer misslyckas igen!”

Och fortsatte i nästa tweet:

”Ingenting sades som på något sätt var fel, men Bidens krav å andra sida är en fullkomligt och total katastrof”.

Joe Biden svarade först i ett uttalande att det inte finns någon som helst grund för president Donald Trumps påståenden. Han sa också att han aldrig talat med sin son om dennes affärer utlandet.

– Ni borde titta på Trump, säger Biden.

Och fortsätter om anklagelserna mot honom:

– Alla har tittat på det här och alla som tittat har sagt att det finns inget här. Ställ rätt frågor.

 

Under lördagen steg irritationen i Biden-lägret och i en intervju under kvällen gick presidentkandidat Biden till hård attack mot Donald Trump och hänvisade till opinionsmätningarna inför presidentvalet 2020.

– Han vet att han inte kan vinna mot mig. Om han försöker så kommer jag slå honom som en trumma, säger han enligt Washington Post.

Joe Biden kräver också att Donald Trump släpper samtalet som han hade med sin ukrainske kollega så alla får höra vad som sades. Joseph Maguire – chef för USA:s 17 underrättelsetjänster och direkt underställd presidenten – beslutade att anmälans innehåll inte skulle delges kongressen.

Men enligt visselblåsaren som slog larm och den som mottog larmet finns tecken på ”allvarliga eller flagranta problem, missbruk av eller brott mot lagen".

PODD: Här är demokraterna som vill utmana Donald Trump

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om vilka det är som vill utmana Donald Trump – och om vem som har störst chans att få göra det.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

ANNONS

SISTA CHANSEN: Upp till 25 % på solskydd för alla hudtyper hos MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Trumps samtal med okänd ledare anmält av visselblåsare

ÄMNEN I ARTIKELN

Joe Biden

Donald Trump

Amerikansk politik

Ukraina

Volodymyr Zelenskyj

Visselblåsare

Trumps USA