Publicerad:
Uppdaterad:

Greta Thunberg höll tal i New York: ”Tror ni de hör oss?”

Av: Hans Österman, Michael Toll

Publicerad:
Uppdaterad:

Miljoner människor över hela världen slöt upp bakom Greta Thunberg och deltog i klimatstrejken ”Fridays for future”.

I New York demonstrerade 250 000 människor och Battery Park på Manhattan var fullsmockad när hon steg upp på scenen.

– Tror ni de hör oss? Vi ska se till att de hör oss, sa hon med adress till världens ledare.

För drygt ett år sedan satte sig en då 15-årig tjej ensam utanför riksdagen i Stockholm och påbörjade en skolstrejk för klimatet.

Nu är Greta Thunberg en världskändis och har fått följare över hela världen.

Enligt ”Fridays for Future” väntades dagens globala klimatstrejk bli den största någonsin, betydligt större än den i våras då omkring 2,3 miljoner människor deltog.

Under fredagsmorgonen började bilder via hashtaggen #climatestrike delas från platser runt om i Australien. Enligt ABC deltog uppemot 300 000 personer i bland annat Sydney, Melbourne och Brisbane. Det är den största uppslutningen för klimatet någonsin i Australien. Bland annat deltog ”The Avengers”-skådespelaren Chris Hemsworth i ett av demonstrationstågen.

”Fantasiska bilder från hela Australien”, skrev Greta Thunberg på Instagram.

Strejkerna fortsatte sedan västerut i takt med att solen gick upp. Från mängder av platser runt om världen strömmade det in bilder på demonstrationer som samlat tiotusentals människor, bland annat i Berlin där folk gick runt med stora plakat med texten ”Danke Greta”.

I Stockholm startade klimatstrejken på Mynttorget i Gamla stan klockan 13 och sedan marscherade tusentals personer upp till Medborgarplatsen på Södermalm.

1 av 3 | Foto: EDUARDO MUNOZ ALVAREZ/AP
Greta Thunberg höll sitt tal vid 23-tiden på fredagskvällen, svensk tid.

Greta Thunberg talade på Manhattan

Under fredagskvällen, svensk tid, marscherade hundratusentals personer i New York till Battery Park på södra Manhattan där Greta Thunberg och ett antal andra ungdomsaktivister talade. Alla elever i New Yorks kommunala skolor hade fått giltig frånvaro och tilläts att delta i strejken, uppger NYC Public Schools på twitter.

Flera företag – exempelvis Ben & Jerrys och Lush – stängde butikerna i solidaritet med klimatstrejken och uppmanade sina anställda att delta, enligt Washington Post.

Vid 23-tiden intog Greta Thunberg, 16, scenen i Battery Park.

”Det uppskattade antalet i New York är över 250 000. De har stängt parken eftersom det var för mycket folk. Snart ska jag tala”, skrev hon på Twitter precis innan hon mötte massorna.

Greta Thunberg riktade sig till de makthavare som med start på måndag samlas i New York för toppmöte om klimatkrisen. Hon är själv en av talarna och runt 60 av världens ledare väntas till mötet.

– Världens ögon är riktade på dem. De har chansen att visa ledarskap, att visa att de verkligen hör oss, sa 16-åringen från scenen.

– Tror ni att de hör oss?

”Nej”, svarade publiken i Battery Park.

Greta Thunberg log:

– Vi ska se till att de hör oss. Förändringen kommer, oavsett om de gillar det eller inte.

1 av 41 | Foto: John MACDOUGALL/AFP
Berlin, Tyskland.

PODD: Aftonbladet Daily om Greta Thunberg & skolstrejkerna

Aftonbladet Daily om vad det är som gör att Gretas rörelse har vuxit sig så här stor, varför den lockar massor av demonstranter i länder världen över och varför manifestationerna i Sverige fortfarande är förhållandevis små.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: