Ylva Johansson

Johansson tar strid för europeiska värden

Av: 

TT

Tillträdande EU-kommissionären Ylva Johansson (mitten) tillsammans med S-ledamöterna Jytte Guteland (till vänster) och Heléne Fritzon (till höger) i EU-parlamentet i Strasbourg.
Tillträdande EU-kommissionären Ylva Johansson (mitten) tillsammans med S-ledamöterna Jytte Guteland (till vänster) och Heléne Fritzon (till höger) i EU-parlamentet i Strasbourg.

NYHETER

Förslaget om en EU-kommissionär för att "skydda den europeiska livsstilen" väcker fortsatt irritation runt om i unionen.

Svenska kollegan Ylva Johansson manar ändå till strid för både värden och principer.

Debattvågorna har böljat rejält sedan grekiske Margaritis Schinas fått titeln som livsstilsbeskyddare i Ursula von der Leyens tillträdande EU-kommission.

"Högerextrem retorik" och "eftergift till Ungern och Polen" har kritikerna rasat, med krav på att titeln måste bytas.

– Jag skulle inte bli förvånad om det blir någon förändring, konstaterar exempelvis Heléne Fritzon, gruppledare för de svenska socialdemokraterna i EU-parlamentet.

"Otroligt viktigt"

Schinas blivande kommissionskollega Ylva Johansson, vill inte ge sig in i titeldiskussionen – men trycker samtidigt hårt på vikten av att stå upp för "europeiska värden och principer".

– Det är otroligt viktigt i dessa tider att kommissionen verkligen tar de här frågorna på stort allvar och det tycker jag Ursula von der Leyen gör alldeles rätt i, säger Johansson på besök i EU-parlamentet i Strasbourg.

Svenskan är tydlig med vad hon anser att orden hänvisar till.

– Det handlar om att alla kvinnor i EU ska ha samma rätt att bestämma över sin kropp och sina liv. Det handlar om att alla som bor i vår union ska ha rätt att utöva sin religion, som jude eller muslim ska du inte behöva vara rädd. Det handlar om rättsstatens principer som är själva grunden för hur vi organiserar och samarbetar i den här unionen, säger Johansson.

Utfrågning väntar

Den tidigare arbetsmarknadsministern är i Strasbourg för att träffa parlamentsledamöter inför de tuffa utskottsutfrågningar som väntar henne och alla hennes kollegor om ett par veckor.

Lite pirrigt är det.

– Jag är lite nervös, men samtidigt ska det bli roligt. Det här är ju min möjlighet att skaffa mig den legitimitet jag behöver, att jag får stöd i EU-parlamentet för min kandidatur, mitt ansvar för frågorna och hur jag vill driva de, säger Ylva Johansson i Strasbourg.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu hos Cervera – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Heta tag om Ungern i EU

ÄMNEN I ARTIKELN

Ylva Johansson

EU

EU-politik

Ursula von der Leyen