Fjällrävsvalpar hittade fotografens glasögon

Av: Matilda Aprea Malmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

När naturfotografen Ewa Nilsson tappade sina glasögon på fjället trodde hon att de var borta för gott. Till hennes förvåning upptäckte hon dagen efter att några fjällrävsungar hade hittat en ny leksak – hennes glasögon.

– Jag skrattade så tårarna rann, berättar hon.

För ungefär två veckor sedan besökte naturfotografen Ewa Nilsson en plats där hon förra året stötte på fjällrävsvalpar. Efter en lång vandring upptäckte hon att det även i år fanns valpar. Hon la sig på sitt liggunderlag på en kulle och väntade.

– Förra året var de väldigt skygga men detta året låg jag där flera timmar och det var ett vinnande koncept. De kom ut från sitt bo och skojade och busade. Jag tror att de förstod att jag inte var något hot. De bjöd upp till dans kan man säga.

1 av 2 | Foto: Ewa Nilsson
Fjällrävsvalparna hade hittat Ewas glasögon

Framåt kvällen kände sig Ewa Nilsson nöjd med de bilder hon hade tagit och begav sig hem.

– Hemma upptäckte jag att mina glasögon var borta, dessutom hade ett minneskort med 500 bilder gått sönder.

Glasögonen trodde hon var borta för gott, men nya bilder kunde hon i alla fall ta. Dagen efter gick hon därför på nytt upp till fjället. Till hennes stora förvåning såg hon att rävungarna hade något i munnen – hennes glasögon.

”De slogs om att få leka med dem”

– Jag brast ut i skratt så tårarna rann, det såg så dråpligt ut. Valparna tyckte nog att de hade hittat världens bästa leksak. De jagade varandra och slogs om att få leka med den.

Ewa Nilsson stannade till skymning när de små valparna återigen kröp ner i sitt bo. Då kunde hon smyga fram och ta sina glasögon.

– Det kändes som att de kände igen mig när jag kom dagen efter, som att de ville ge tillbaka glasögonen till mig. En av rävungarna tittade rakt in i kameran med glasögonen i munnen, lite som: ”Här är de, här är dina glasögon”.

Glasögonen är hela men inte rena, berättar Ewa. Hon planerar att rama in fotografiet tillsammans med glasögonen och hänga upp på väggen.

– Som ett fint minne.

Publicerad:

LÄS VIDARE