Terrorgrupp tar på sig försök att bomba poliser

Oro för ökade stridigheter på Nordirland i samband med Brexit

avAdam Westin

Terrorstämplade gruppen Continuity IRA (CIRA) har pekats ut för två försök att lura poliser till en bombattrapp – för att sedan detonera en riktig bomb.

Nu tar de på sig dåden, i en intervju med SVT:s Agenda.

– Attackerna kommer att fortsätta, säger en maskerad talesman för CIRA.

Den 19 augusti exploderade en bomb i Fermanagh på Nordirland, nära gränsen till Irland. Ingen skadades och polisen misstänker att den brann av tidigare än planerat.

Intill explosionsplatsen fanns nämligen en bombattrapp. Polisen misstänker att planen var att bombattrappen skulle dra till sig polis och militär, och att den riktiga bomben skulle detonera när polisen fanns på plats.

– Hade en person stått i anslutning till explosionen hade denna kunnat skadas allvarligt eller möjligtvis ha dödats, säger polischefen Stephen Martin som kraftfullt fördömer attentatet, till BBC.

”Ett svar på britternas närvaro”

Ett liknande fall inträffade i nordirländska Craigavon den 26 juli, men den gången detonerade inte bomben. Polisen har pekat ut den av Storbritannien terrorstämplade gruppen Continuity IRA (CIRA) som ansvarig för attentatsförsöken.

Nu säger de, enligt SVT Agenda, för första gången öppet att de ligger bakom dåden.

– Attackerna var ett svar på de brittiska styrkornas närvaro i landet och de attackerna kommer att fortsätta, säger en CIRA-talesman i intervjun med SVT Agenda. Han framträder maskerad, utan namn och med förvrängd röst.

CIRA uppstod 1986 och är en förgrening av Irländska republikanska armén (IRA), som begått terrorattentat och gerillakrig i sin väpnade kamp för ett enat Irland, fritt från Storbritannien. De är en liten grupp med färre än 50 medlemmar, enligt en FN-sammanställning som SVT rapporterar om.

CIRA:s talesperson säger att de rustar upp, men att kommande Brexit inte spelar någon större roll för deras fortsatta attacker.

– Det har en viss påverkan, men det spelar ingen roll vad Storbritannien gör, säger talespersonen.

”Kommer försvara freden”

Partiet Sinn Fein sågs tidigare som IRA:s politiska gren. De är i dag emot väpnad kamp och tar avstånd från CIRA:s metoder.

– Jag kan tala för republikanerna som stred hårt i 30 år mot det brittiska styret. De kommer att kämpa lika hårt för att försvara freden, säger framträdande Sinn Fein-politikern Mairtin O Muilleoir till SVT Agenda.

Hela programmet sänds klockan 21.15 i SVT2.

1 av 2 | Foto: Agenda/SVT
ARTIKELN HANDLAR OM

Brexit

IRA

Sinn Fein

Terrorism

Nordirland

AB Voice