Förslaget: Ät människokött för klimatets skull

Myror, maskar och katter är några förslag på vad som skulle kunna vara morgondagens klimatsmarta maträtter.

Men vad sägs om människokött?

– Tanken är just att utmana idén om morgondagens livsmedel, säger beteendevetaren Magnus Söderlund.

Att äta människokött och insekter i stället för traditionella matprodukter är något som diskuterades på matmässan Gastro Summit i Stockholm i veckan.

– Undersökningen går ut på att utmana idén om vad vi kan tänka oss att äta, men också för att väcka tanken kring hållbarhet, säger beteendevetaren Magnus Söderlund.

Flera reaktioner

Deltagarna fick se en bild på en köttprodukt och svara på frågan om de kunde tänka sig att äta den. Frågan repeterades ett antal gånger för olika ursprung till köttet. Åtta procent av deltagarna kunde tänka sig att äta köttet som kom från en människa.

Magnus Söderlund, professor och forskare inom konsumentbeteenden.
Magnus Söderlund, professor och forskare inom konsumentbeteenden.

– Jag har fått flera reaktioner. Många mejlar och säger att jag borde gå ut i djungeln och själv bli uppäten. Det är så väldigt lätt att direkt reagera och säga att det är äckligt, det är tabu att prata om det. Tanken är just att utmana idén om morgondagens livsmedel.

Att äta insekter ses som ett klimatsmart alternativ till kött. I Sverige är det idag fortfarande förbjudet att sälja insekter som livsmedel.

– I flera andra delar av världen äter man insekter men inte i Sverige än. Det beror både på lagstiftning men också för att vi är rätt negativ inställda till tanken att äta insekter, säger Magnus Söderlund.

”Skulle vara otroligt småskaligt”

– Om det skulle bli aktuellt att börja äta människokött så skulle det vara otroligt småskaligt. Det hade troligtvis fungerat på samma sätt som att donera ett organ.

Även om förslaget skulle bli verklighet, är Magnus Söderlund tveksam till att själv bli uppäten.

Publisert:

LÄS VIDARE