Forsmarks kärnkraftverk

Tekniskt fel på Forsmark – räddningstjänsten ryckte ut

Av: 

Andreas Söderlund

NYHETER

Räddningstjänsten ryckte ut på ett misstänkt utsläpp av kvävgas på Forsmark kärnkraftverk under torsdagskvällen.

– Det är kvävgas som har flödat fritt i en lokal till följd av ett tekniskt fel, säger Emelie Berggren, ledningsoperator på Storstockholms räddningscentral.

Larmet kom klockan 20.06 på torsdagskvällen.

Fyra bilar från räddningstjänsten ryckte då ut till Forsmarks kärnkraftverk efter ett misstänkt utsläpp av kvävgas. På vägen dit kom däremot uppgifter om att faran var över och tre av de fyra bilarna vände.

– Felet är åtgärdat och inga personer har befunnit sig i lokalen när det inträffade. Det hanteras internt på Forsmark nu, säger Emelie Berggren, ledningsoperator på Storstockholms räddningscentral.

”Det ska utredas”

Senare konstaterar Strålsäkerhetsmyndigheten att det aldrig var någon fara för allmänheten.

I själva verket handlade det om ett relärum, ett rum med elkomponenter som används för att styra reaktorn, där syrehalten regleras för att minska brandrisken. Normalt är det minst 15 procent syre i det rummet – nu hade syrehalten gått ner till 14 procent på grund av ett tekniskt fel. Och då har samtidigt kvävehalten ökat.

– De har utrustning som ska ställa in detta så de får rätt nivå. Någonting har hänt med den utrustningen. Orsaken till det ska utredas, säger Nina Persson, enhetschef på kärnkraftsavdelningen på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Hon fortsätter:

– Det är alltså ingen reaktorfråga. Det är mer en arbetsmiljöfråga att det inte är hälsosamt att arbeta i en sådan miljö så länge.

– Vi ska utreda vad det beror på. Vi vill inte säga stensäkert att det är ett tekniskt fel, säger Karin Swanson, kommunikatör i beredskap på Forsmark.

Kvävgas i sig är ofarligt och finns naturligt i luften. Men om kvävehalten blir för hög kan den vara farlig då du inte får i dig tillräckligt mycket syre.

Publisert:

LÄS VIDARE

Kärnkraftverk krävs på uppdaterad hotanalys

ÄMNEN I ARTIKELN

Forsmarks kärnkraftverk

Strålsäkerhetsmyndigheten

Forsmark