Nyheter

Ljud från vitvalar räddade av isbrytaren Oden

Av: 

TT

Isbrytaren Oden har räddat en unik ljudinspelning i Nordvästpassagen. Arkivbild

Foto: Stockholms universitet/TT

NYHETER

En forskningsboj på drift i Arktis har räddats av den svenska isbrytaren Oden. Bojen förde med sig ljudinspelningar från vitvalar och andra marina däggdjur. Med hjälp av inspelningarna har djurens väg genom Nordvästpassagen kartlagts.

Det var en ren slump att isbrytaren passerade förbi i närheten av bojen som varit på drift i Nordvästpassagen, farleden mellan Arktis och Nordamerika, i tio dagar. Forskare vid en institution för oceanografi i San Diego i Kalifornien befarade att bojen skulle krossas av den massiva packisen. De har kunnat följa bojen via satellit och hade nästan givit upp hoppet om inspelningarna.

Med hjälp av en helikopter på isbrytaren kunde två män hissas ner mot bojen och få loss de instrument som innehöll inspelningarna. Enligt forskarna är inspelningarna av vitvalars och andra marina däggdjurs läten ovärderliga.

– Jag tror att de är banbrytande eftersom de i princip kartlägger valars och andra marina däggdjurs färd genom den här otroligt viktiga farleden mellan Stilla havet och Atlanten, säger Brice Loose, forskningschef på Oden.

Isbrytaren var på väg genom Nordvästpassagen med amerikanska och kanadensiska forskare för ett projekt kring klimatriskerna med den snabbsmältande isen.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel valart i texten

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert: