Indiska rymdfarkosten har lyft

avTT

Foto: Manish Swarup/AP/TT
Chandrayaan-2 har lyft.

Den indiska rymdfarkosten Chandrayaan-2 är äntligen på väg mot månen. Farkosten lyfte enligt plan klockan 14.43 lokal tid.

Tusentals människor hade samlats för att bevittna uppskjutningen från rymdcentret Satish Dhawan på ön Sriharikota i östra Indien. Enligt den indiska rymdstyrelsen Isro har farkosten framgångsrikt lagt sig i omloppsbana runt jorden.

I måndags avbröts ett försök till uppskjutning på grund av en bränsleläcka och avfärden sköts upp. Indiska forskare sade sig på måndagen vara säkra på att problemet är löst.

Arbetet med den obemannade Chandrayaan-2 har tagit nära tio år, men prislappen är osedvanligt låg. Den Indientillverkade farkosten, månlandaren och sonden har kostat motsvarande runt en och en halv miljard svenska kronor – en låg summa i sammanhanget. Farkosten planeras cirkulera runt månen i omkring ett år.

Om Indien lyckas med sin rymdfärd blir landet den fjärde nationen i världen att landa en farkost på månen, efter Ryssland, USA och Kina. Landet planerar dessutom att skicka upp en bemannad rymdfarkost inom några år.

Uppskjutningen sker drygt 50 år efter Apollo 11:s månlandning 1969.

ARTIKELN HANDLAR OM

Indien

Rymden