Kwaku, 16, blev akut sjuk – dog nästa dag

Mamman planerar att anmäla sjukhuset

När 16-årige Kwaku Yankyera-Annor blev akut sjuk med hög feber larmade hans mamma 112.

Ambulansen tog inte med honom och familjen säger att de fick vänta på akuten i flera timmar innan de fick vård.

Dagen därpå dog Kwaku.

– Han kämpade och kämpade för sitt liv, men det gick inte att rädda. Nu har min son gått bort, säger hans mamma Vida Acheampong.

Vida Acheampong med sin son Kwaku Yankyera-Annor, 16.
Vida Acheampong med sin son Kwaku Yankyera-Annor, 16.

Kwaku Yankyera-Annor, 16, i Lund hade precis gått ut nian och njöt av sommarlovet före gymnasiet. Men under söndagen började han plötsligt må väldigt dåligt och fick hög feber.

Trots att hans mamma Vida Acheampong gav honom alvedon blev hans tillstånd värre, så hon ringde 112.

– De sa att de skulle skicka en ambulans direkt till oss, så vi väntade på den.

När ambulansen kom vägrade de att ta med pojken. De tyckte att familjen skulle ta en taxi i stället.

– Jag sa åt honom: Har du barn? Skulle du bli glad om någon gör så här mot ditt barn, när han är så sjuk? Det gjorde mig mycket besviken.

Vida och Kwakus pappa fick hjälp av en vän som körde dem till sjukhuset.

Fick vänta på vård

De kom in till barnakuten Skånes universitetssjukhus klockan 14, men säger att de inte fick hjälp förrän flera timmar senare. Vida berätta att Kwaku fick sin första behandling runt klockan 21 på kvällen.

Tidigt på morgonen därpå förvärrades hans tillstånd, och han flyttades till intensivvårdsavdelningen.

Men hans liv gick inte att rädda. På måndagsförmiddagen dog Kwaku.

– Jag fick panik, så mycket panik. Det är inte lätt att se sitt barn växa upp och bli 16 år gammal, och sedan försvinna. Han blev bara 16 år, säger Vida.

Sorgen för familjen är obeskrivlig.

– Han kämpade och kämpade för sitt liv. Nu har min son gått bort. Allting är så tungt, så tungt.

”En lömsk sjukdom”

Vad som orsakade Kwakus död är ännu oklart, men familjen har inledningsvis fått höra att det kan röra sig om blodförgiftning, sepsis.

Nu riktar Vida och familjen kritik mot sjukvården, och vill göra en anmälan till IVO. Dels för att ambulansen inte tog hand om honom, dels för att de fick vänta så länge på vård.

– Om han fått vård tidigare kanske han hade levt nu. Vi har det så tungt nu, allting är så sorgligt, säger Vida.

Görel Nergelius, chef på medicinsk service, som har ansvar för ambulanserna kan inte kommentera enskilda fall, men säger att det finns tydliga riktlinjer när ambulanser åker ut till patienter.

– Det finns vissa frågor man ska ställa och vissa undersökningar man ska göra beroende på patient och symtom. Sedan har också all ambulanspersonal möjlighet att telefonledes kontakta en läkare om man vill ha en ytterligare bedömning. Och även om man bedömer att en patient ska in till sjukhus behöver det inte alltid vara med ambulans, säger Görel Nergelius.

Vida Acheampong och Kwaku Yankyera-Annor.
Vida Acheampong och Kwaku Yankyera-Annor.

Helena Eldning Larsson, som är verksamhetschef på barnmedicin på Skånes universitetssjukhus, är också tydlig med att hon inte kan kommentera enskilda fall, men säger att ibland kan patienter uppfatta att de väntar, när sjukvården exempelvis inväntar provsvar, observerar, behandlar eller liknande.

Hon säger också att det finns vissa sjukdomar som har väldigt svårförutsägbara förlopp.

– Det kan vara svårt att se de tidiga signalerna när det gäller sepsis, det kan gå väldigt snabbt. Ibland kan den sjukdomen vara lite lömsk, och kan vara svårt att förutse, framför allt hos barn.

Hon lägger till att hon beklagar och känner väldigt mycket med familjen.

Skulle börja gymnasiet

Under natten när Kwaku låg på sjukhuset frågade en sjuksköterska honom vad han skulle studera under hösten.

Hans pappa Kofi Appiahene-Ampomah berättar att Kwaku då svarat att han hoppades på att komma in på den gymnasielinje han sökt, med inriktning på dataspel.

Han skulle få svar om bara en vecka.

– Kwaku var en mycket snäll pojke. Det är bara en vecka sedan han var på skolavslutningen, han var mycket glad då, säger Kofi.

Hela familjen beskriver Kwaku som glad och positiv kille som ville alla väl. Många i kvarteret har hört av sig och varit ledsna.

– Han var snäll och umgicks med nästan alla. Han hade aldrig några problem och såg på alla med positivitet, säger mamma Vida.

Publisert:

LÄS VIDARE