Succé för Aftonbladets valkompass – gör den du med!

Aftonbladets valkompass gör succé.

Sedan lanseringen i fredags har över 155 000 personer genomfört kompassen.

– Ett fantastiskt mottagande, säger Aftonbladets projektledare Victor Lindbom.

EU-valet närmar sig med stormsteg – om knappt tre veckor är det dags att bege sig till valurnorna. För att hjälpa läsarna har Aftonbladet tillsammans med Göteborgs universitet tagit fram en tjänst för att du lättare ska kunna orientera dig och hitta det parti som stämmer bäst överens med dina övertygelser.

Målet med valtestet är att det ska vara både användarvänligt och vetenskapligt korrekt.

– Många har dålig koll på EU-valet. Som Sveriges största nyhetssajt har vi ett ansvar att göra valet begripligt och intressant. Valkompassen hjälper väljarna att bli mer insatta så att de kan fatta rätt beslut på valdagen.

”Valkompassen hjälper väljarna att bli mer insatta”, säger Aftonbladets projektledare Victor Lindbom.
”Valkompassen hjälper väljarna att bli mer insatta”, säger Aftonbladets projektledare Victor Lindbom.

Redan succé

Valkompassen består av 30 frågor som behandlar allt från kärnkraft och solceller till migration och om Sverige bör införa euron som valuta. Efter att frågorna besvarats får du reda på vilket parti som bäst stämmer överens med dina åsikter. Det framgår också var du befinner dig på skalorna höger/vänster och EU-positiv/EU-skeptisk.

Valkompassen lanserades vid lunchtid i fredags – och efter helgen är det redan över 155 000 personer som svarat på frågorna och fått reda på vilket parti som matchar dem bäst.

– Ett fantastiskt mottagande på så kort tid. Om du inte redan gjort valkompassen rekommenderar jag dig att göra den. Du kanske blir förvånad?, säger Victor Lindbom.

Del av Aftonbladets satsning

Förutom att visa vilket parti som du står närmast får du även reda på vad partierna tycker i varje enskild fråga.

– Valkompassen är ett mycket bra komplement till vår övriga journalistik inför EU-valet, till exempel intervjuserien med partiernas toppkandidater, utrikesreportagen ”Europas nya höger” och Lena Mellins EU-skola.

Publisert:

LÄS VIDARE