USA-senator: "Kina saboterar covidvaccin"

Moa Kärnstrand/TT

Publicerad 2020-06-07

Den republikanske senatorn Rick Scott säger att USA har bevis för att Kina försöker sabotera västs försök att ta fram ett vaccin mot covid-19.

Samtidigt går Peking ut och lovar att Kina kommer dela med sig globalt av det vaccin man utvecklar.

Vaccindebatten mellan USA och Kina trappades upp under helgen när senator Rick Scott från Florida anklagade Kina för sabotage.

– Vi måste få till det här vaccinet. Tyvärr har vi bevis för att det kommunistiska Kina försöker sabotera för oss eller sakta ner våra försök, sade han under en intervju med brittiska BBC.

– Kina vill inte att vi ska göra detta först.

Vid frågan om vad för typ av bevis USA har, ville senatorn inte ge ett detaljerat svar men sade att uppgifterna kommer från underrättelsetjänsten.

– Om vi kommer först eller om England gör det eller någon annan i Europa så kommer vi att dela med oss, men kommunistiska Kina kommer inte att göra det, sa han.

Ett påstående som går helt på tvärs mot löften som kommer från Peking. Under en presskonferens sade Kinas vetenskaps- och teknikminister, Wang Zhigang, att landet kommer att göra sitt vaccin tillgängligt för en global allmänhet så snart det är redo att användas. Det internationella samarbetet bör förbättras, tillade han, rapporterar den statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua.

På söndagen släppte Peking också ett officiellt dokument där de bland annat berättade att fyra vaccin godkänts för kliniska prövningar.

ANNONS