Extrem värme ”utan motstycke” drar in över Sibirien

En värmebölja utan motstycke drar in över Sibirien – med temperaturer 25–30 grader över de normala.

Följden: tinande permafrost.

Och skenande klimatförändringar.

Isen har smält på den stora Lena-floden som passerar genom delrpubliken Sacha i nordöstra Sibiren. Flera platser och städer längs med floden har översvämmats på grund av värmen och den snabba issmältningen.
Isen har smält på den stora Lena-floden som passerar genom delrpubliken Sacha i nordöstra Sibiren. Flera platser och städer längs med floden har översvämmats på grund av värmen och den snabba issmältningen.

Medan våren varit ostadig och kall i stora delar av Sverige har sommarvärmen redan lagt sig tung över vanligtvis kyligare områden på norra halvklotet.

Över stora delar av Sibirien håller en extremt varm luft på att blåsa in, med bland annat översvämningar som följd.

Enligt Mika Rantanen, forskare vid Meteorologiska institutet i Finland, väntas de varma vindarna leda till ”extremt onormal värme” runt Polcirkeln och temperaturer som är 25–30 grader över de normala vid den här tiden på året.

Den ryska staden Novosibirsk väntas på måndag få runt 30 grader.

Under hela april har temperaturerna varit mellan 8 och 10 grader över de normala i Sibirien, enligt Torben Königk, meteorolog och klimatforskare vid SMHI.

Allt medan stora delar av Arktis ”bara” haft 2–5 grader varmare än normalt. Och delar av norra Kanada till och med haft kallare temperaturer än normalt.

Torben Königk, meteorolog och klimatforskare vid SMHI.
Torben Königk, meteorolog och klimatforskare vid SMHI.

”Kickstartar” issmältning

Den värmebölja som nu väntas i Sibirien saknar enligt Torben Königk motstycke.

– Så långt jag kan se har det inte ens varit i närheten av att vara så så här varmt tidigare, säger han.

Under förra sommaren drabbades Sibirien av enorma skogsbränder. Rökutvecklingen var så häftig att den gick att se från rymden. Värmeböljan riskerar nu att lägga grunden för nya omfattande bränder i sommar.

Samtidigt skapar varmluften över Sibirien en ”motorväg” till Nordpolen, där den väntas ”kickstarta” sommarens issmältning, rapporterar The Independent.

Uppvärmningen i Arktis sker mer än dubbelt så snabbt som på planeten som helhet. Redan om 25 år kan isen helt ha smält bort på somrarna.

Tinande permafrost

Förklaringen till extremtemperaturerna är enligt Torben Königk att naturliga väderavvikelser faller samman med en underliggande uppvärmning:

– För varje varje år som klimatet blir varmare ökar sannolikheten för den här typen av extremväder.

Han menar att det finns skäl för att oroa sig för att upptiningen av permafrosten i Sibirien nu kan gå ännu snabbare – något som i sin tur leder till ökade utsläpp av den starka växthusgasen metan.

– Det kan förstärka den globala uppvärmningen över hela jorden, säger Torben Königk.

Publisert: