Trump backar från gränshot

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Evan Vucci/AP/TT
Donald Trump vid ett möte i Vita huset på torsdagen.

USA:s president Donald Trump tar några steg tillbaka från sitt hot om att inom kort stänga gränsen mot Mexiko helt och hållet.

Nu gäller hotet i första hand att belägga mexikanska bilar med strafftullavgifter.

Trump vill att Mexiko tar ett större ansvar för att migranter inte ska kunna ta sig över gränsen till USA. Han pekar också på de stora mängder narkotika som smugglas över gränsen.

– Vi kommer att ge dem ett års varsel och om det inte tar slut med drogerna, eller åtminstone tar slut i stort, kommer vi att belägga Mexiko och produkter, särskilt bilar, med tullavgifter, sade Trump vid en pressträff i Vita huset på torsdagen.

Förra fredagen meddelade presidenten att han skulle stänga gränsen denna vecka för att få stopp på den illegala migrationen. Under de senaste månaderna har antalet personer som gripits för att ha korsat gränsen illegalt ökat rejält.

Vid sidan av detta har det amerikanska representanthuset, där Demokraterna har majoritet, formellt beslutat att ta frågan om en gränsbarriär, det som kallats mur, till domstol. Trump utfärdade ett nödläge i syfte att omfördela federala pengar till ett sådant bygge och lade veto när kongressen ville stoppa det.

Mexikos finansminister Graciela Márquez Colín svarar att landet anser att migrations- och handelsfrågor inte bör blandas samman.

Publicerad: