Norge

Norges justitieminister avgår efter fejkhot

Av: 

TT

Tor Mikkel Wara. Arkivbild från stortingsvalet 2013.
Tor Mikkel Wara. Arkivbild från stortingsvalet 2013.
Polis utanför parets bostad i Oslo.

NYHETER

Norges justitieminister Tor Mikkel Wara avgår. Hans sambo anklagas för att ha hittat på ett attentat mot dem för att ge sken av en upptrappad hotbild.

Beskedet kommer på en presskonferens med Norges statsminister Erna Solberg, som leder partiet Høyre, och Tor Mikkel Wara från Fremskrittspartiet (FRP). Han har bara suttit ett knappt år på sin post.

– Det här har varit en påfrestande historia som jag gärna skulle ha varit utan. Jag vill tacka Tor Mikkel Wara för den insats som han har gjort. Jag är uppriktigt ledsen över att situationen har blivit så här. Vi kommer att sakna hans bidrag i regeringen, säger Solberg.

"Beslutet var mitt"

För omkring två veckor sedan avslöjades att Waras sambo misstänks ha tänt eld på parets bil för att ge sken av en upptrappad hotbild mot honom. Bilen stod parkerad utanför parets bostad i Oslo.

Justitieministern tog en paus från sin post sedan den norska säkerhetspolisen PST inlett en utredning. Sambon blev formellt delgiven misstanke på torsdagen.

– De senaste veckorna har varit tuffa för mig och min familj. Beslutet var helt och hållet mitt eget, säger Wara.

Samtidigt rapporterar NRK att ytterligare en minister i högerpopulistiska FRP kan ha drabbats i härvan. Säkerhetsminister Ingvild Smines Tybring-Gjedde och hennes man, stortingsledamoten Christian Tybring-Gjedde, har fått ett hotfullt brev skickat till sig med bokstäver utklippta från tidningar. Brevet skickades i februari men blev känt först nu.

PST bekräftar att den avgående justitieministerns sambo är misstänkt för att ha skickat brev till en myndighetsperson, men vill inte ange till vem.

Började med teater

I bakgrunden till hela händelseförloppet finns ett bråk som uppstod i höstas, när Waras sambo anmälde ett teatersällskap för att det visade bilder av flera politikers hem – däribland deras – i en uppsättning som syftade till att visa vilka som tjänar på att Norge blir mer splittrat och mer rasistiskt. Det var i samband med detta som hoten startade.

Sambon skrev en debattartikel i Verdens Gang där hon hävdade att uppsättningen utgjorde ett grovt intrång i hennes privatliv. Även Solberg kritiserade teatern och sade att det hela lade ännu mer tyngd på aktiva politikers axlar.

Wara tog över posten som justitieminister i april förra året efter att partikollegan från Sylvi Listhaug fått avgå på grund av ett omstritt inlägg på Facebook.

Jon Georg Dale, även han från FRP, tar över som tillförordnad justitieminister till dess att en permanent lösning hittats.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert:

LÄS VIDARE

Norsk ministersambo misstänks för falska hot

ÄMNEN I ARTIKELN

Norge

Tor Mikkel Wara

Norsk politik