Rökförbud

Många positiva till rökförbudet

Av: 

TT

Rökförbudet på allmänna platser infördes den 1 juli år 2019. Arkivbild.
Rökförbudet på allmänna platser infördes den 1 juli år 2019. Arkivbild.

NYHETER

Den 1 juli i fjol infördes rökförbud på en rad platser utomhus i Sverige. En Novusundersökning som gjorts på uppdrag av Folkhälsomyndigheten visar att 78 procent är ganska eller mycket positiva till den nya lagen. Ännu fler, omkring 90 procent, uppger att de har koll på det nya rökförbudet.

"Vi ser att kännedomen om rökförbudet är hög. Däremot pekar undersökningen på att det finns en viss osäkerhet kring vilka platser som omfattas av förbudet och vilka produkter det gäller", säger enhetschefen Josefin Jonsson i ett pressmeddelande.

Den nya lagen gäller även produkter som vattenpipa och e-cigaretter utan nikotin – och där är kunskapen bland allmänheten sämre. Många av de som svarat på undersökningen uppger också att de nya reglerna inte alltid följs.

"Det visar att mer information behövs. Inom kort inleder Folkhälsomyndigheten, tillsammans med regionala och lokala aktörer, en nationell kommunikationsinsats riktad till allmänheten för att påminna om de rökfria miljöerna", säger Josefin Jonsson.

1 100 personer deltog i undersökningen, som genomfördes i slutet av förra året.

ANNONS EXTERN LÄNK

BARA TIMMAR KVAR! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut! HBO MAX

HBO Max

Publisert:

LÄS VIDARE

Stockholms län har störst problem med fimpar

ÄMNEN I ARTIKELN

Rökförbud

Rökning

Sjukvård

Folkhälsomyndigheten

Nikotin

E-cigarett

Tobak