Facebook

Noemis lista: Här är undersköterskornas arbetsuppgifter

Av: 

Jasmin Lindberg

NYHETER

Dela ut mediciner, skriva fallrapporter, städa toaletter och klippa naglarna på vårdtagarna.

Det är några av 130 exempel på vad en undersköterska förväntas utföra dagligen.

– Det är inte så att vi står inför en kris, vi är mitt uppe i den, säger Noemi Nygård, 40.

Under flera år har undersköterskan Noemi Nygård från Trollhättan brottats med tuffa arbetskrav inom äldreomsorg och hemtjänst. Nu har hon skrivit en lista med över 130 punkter. Listan innehåller arbetsuppgifter som hon och hennes undersköterskekollegor förväntas att genomföra, något tidningen Kommunalarbetan skrivit om.

– Jag var arg och frustrerad över att vår närmaste chef på boendet jag jobbade på. Hon gav oss arbetsuppgifter hela tiden och aldrig var nöjd med det vi gjorde. Det kändes omänskligt, säger Noemi Nygård och tillägger:

– Systemet spottade ut scheman och det blev ännu mer omänskligare. Och rent fysiskt spydde jag tre gånger om dagen.

Vill påverka kollegornas situation

Scheman tajtades och det var brist på personal. Det var dessutom för många besök planerade för varje undersköterska och tiden räckte inte till. Därför började Noemi skriva en lista med allt som hon var tvungen att göra.

Hon började redan 2016, men situationen har förvärrats sedan dess enligt Noemi som inte längre arbetar som undersköterska. Hon blev uppsagd i december då hennes arbetsgivare inte kunde omplacera henne.

Nu har Noemi bytt bana och är nu politisk aktiv inom Vänsterpartiet där hon lyfter upp frågan om undersköterskornas pressade arbetssituation.

– Jag kan och vill inte tillbaka till det jobbet. Däremot är jag inte färdig med min påverkan. Jag brinner för det här och för att vårdtagarna inte ska ha det så dåligt. Jag vill inte att andra ska drabbas av det som jag drabbats av, säger Noemi.

”Vi jobbar strategiskt”

Lena Johansson, förvaltningschef på Trollhättans Stad håller med om att undersköterskornas arbetsbelastning är tuff.

– Vi vet att arbetsbelastningen för undersköterskor kan vara väldigt tuff. Vi jobbar löpande med planering och bemanning för att hemtjänsten ska kunna få bästa möjliga förutsättningar att utföra sitt jobb, säger hon.

Enligt henne innehåller listan mer arbetsuppgifter än vad personalen inom hemtjänsten ska utföra.

– Hemtjänstens arbetsuppgifter styrs utifrån brukarens behov. De insatser som ska genomföras står nedskrivet i brukarens genomförandeplan, säger Johansson och tillägger:

– Vi jobbar strategiskt med att försöka minska sjukfrånvaron med olika insatser. Om anställda inte mår bra är det viktigt att det lyfts i arbetsgruppen så att man pratar om det på arbetsplatsen.

ANNONS

Vad betalar du i el varje månad? Jämför priser här!

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Missa inte Svenska Hjältar-galan den 18 december 2019

ÄMNEN I ARTIKELN

Facebook

Vård & omsorg

Äldrevård

Hemtjänst

Arbetaren

Listor

Trollhättan