Åskälskaren Anders, 56: I kväll har det varit bingo

Publicerad 2022-08-16

Det råder åskoväder i västra Sverige – och få personer är gladare över det än den tidigare deltidsbrandmannen Anders Isaksson.

Vädret får honom att minnas de gånger han själv varit i närheten av blixtnedslag.

– Det är så läckert, det är sådana krafter. Det bara brakar och du känner trycket i bröstet, säger Anders Isaksson.

Det är nästan apokalypskänsla på ovädersbilderna Anders Isaksson fotat hemifrån gården i Dalskog.

Det kraftiga åskovädret som svept in över västra Sverige har skapat oreda på såväl Liseberg som på Landvetters flygplats, men har på sina håll också spridit glädje och upprymdhet.

Åtminstone i församlingen Dalskog i Melleruds kommun, där Anders Isaksson, 56, har följt väderdramat från sin gård med en känsla av stigande hänförelse.

– Det har åskat nåt så in i bänken. Det är häftigt, själv gillar jag åskväder och när det blir en sådan knall, då är det bingo, säger Anders Isaksson.

”Det har åskat nåt så in i bänken”, berättar Anders i Mellerud.

”Den var definitivt rosa”

Han berättar att det rådande vädret inneburit att han fått justera sina planer för dagen. Men det är inget han grämer sig över.

– Meningen var att jag skulle hjälpa grannen och tröska korn, men det blir inget av det för det har regnat en skvätt, det är full fart än. Jag tog en bild på en rosa blixt och det var ju lite häftigt. Det var ingen skit på kameralinsen, den var definitivt rosa.

Anders Isaksson, som på sin fritid är engagerad i en bygdeförening som i september ska hålla vad han beskriver som världens största utställning av veteranskogsmaskiner, har tidigare varit aktiv som deltidsbrandman. Han säger att han i samband med sina utryckningar två gånger befunnit sig i närheten av ett blixtnedslag.

Anders lyckades fota en helt rosa blixt.

Kände trycket i bröstet

– Jag befann mig trettio fyrtio meter från nedslaget. Det är så läckert, det är sådana krafter. Du ser bara ljusskenet och det bara brakar och du känner trycket i bröstet, säger Anders Isaksson och fortsätter:

– Här där jag bor har vi kraftledningar så det är inte ovanligt att blixten slår ner. Jag har respekt för åskan. Jag vet vad den kan åstadkomma.

När Anders Isaksson talar med Aftonbladet öser regnet oförtrutet ner över bygden.

– Värst ligger på det på västerut. Det är full fart än. Men just här är det inte så farligt. Här det bara fallit 55 millimeter.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln