Rysslands invasion av Ukraina

Zelenskyj om fejkade videon: ”Barnslig provokation”

Av: 

Hans Österman

NYHETER

Hackare tog kontroll över en ukrainsk tv-station och spred ett klipp där Volodymyr Zelenskyj säger att han ger upp.

Videon avslöjades snabbt som fejk.

– En barnslig provokation, svarade den riktige presidenten.

Ukraina varnade redan i börjat av kriget för att det kan dyka upp fejkade videoklipp där Zelenskyj uppmanar militären och befolkningen att ge upp.

”Du ser det, du hör det, så det blir sant. Men det är inte sanningen. Det är deepfake-teknik. Sådana filmer är nästan omöjliga att skilja från de äkta”, skrev myndigheten för strategisk kommunikation på Facebook för snart två veckor sedan.

På onsdagen blev farhågan verklighet.

Tv-kanalen Ukraina 24 och den ryskspråkiga ukrainska tidningen Segodnya spred en video där Zelenskyj säger att han ger upp mot Ryssland och ber befolkningen lägga ner sina vapen.

Ur den fejkade videon på Zelenskyj.

Klippet var dock inte särskilt välgjort och kunde omgående avslöjas som fejk. Flera detaljer som avfärdade bluffen påpekades snabbt av experter, skriver Reuters och Sky News.

Skillnaden i hudfärg mellan Zelenskyjs hals och ansikte.

Hans ovanliga brytning och röstläge när han pratade.

Tydliga pixlar runt hans huvud.

Huvudets onaturliga vinkel och storlek i förhållande till kroppen.

Zelenskyj: Barnslig provokation

Tv-kanalen Ukraina 24 gick omgående ut med att videon var förfalskad och uppgav att den publicerats av ”fientliga hackare” som tagit sig in i systemen.

Volodymyr Zelenskyj

Samtidigt la Volodymyr upp ett klipp sina sociala medier där han kommenterade fejkvideon:

– Detta var en barnslig provokation om en påstådd överenskommelse att lägga ner våra vapen. Jag kan berätta att de enda som jag kan be om nerlagda vapen är ryssarna. Men vi försvarar vårt land, våra barn. Vi lägger inte ner våra vapen förrän vi vinner, sa han.

Expert: Dålig faceswap

Nina Schick, expert och författare till boken ”Deepfakes”, kallar videon en ”hemskt dålig faceswap”. Men hon varnar för att det bara är en tidsfråga innan det kommer liknande filmer som är mer välgjorda.

– Förvänta er att bluffar som den här blir lättare att producera samtidigt som de kommer att se väldigt autentiska ut, säger hon till Reuters.

Som ett svar på den fejkade Zelenskyj-filmen spreds under onsdagen även en bluffvideo där Vladimir Putin erkände Ryssland besegrat, skriver Euronews.

ANNONS

UNICEF är på plats för barnen. Ge en gåva till Ukraina nu.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

LÄS VIDARE

Presidenten som talar till världens hjärtan

ÄMNEN I ARTIKELN

Rysslands invasion av Ukraina

deepfake

Volodymyr Zelenskyj

Video

Ukraina

Vladimir Putin