200 sekunder

Margareta, 103, fick boende – efter Aftonbladets mejl

Kommunen ändrade sig på 3,5 timmar

Av: 

Robert Aschberg

Lindah C Mohlin

Katarina Norrgrann

NYHETER

Margareta Isaksson, 103, hade nekats plats på äldreboende sedan i oktober.

Tre och en halv timme efter att Aftonbladet mejlade kommunen om hennes fall beviljades Margareta en plats.

– Det är ett ”cover ass”-agerande. Det är uppenbart att de gör det bara för att slippa skriverierna. Det är för jävligt, säger Margaretas son Eric Isaksson.

Aftonbladet 200 sekunder har avslöjat att över 12 000 äldre fått avslag på sin ansökan om särskilt boende sedan 2018.

103-åriga Margareta Isaksson är en av dem. Hon är helt blind på ena ögat och har starkt nedsatt syn på det andra. Hon hör mycket dåligt. Hon har utslitna knän och rör sig med möda, hukande över rollatorn.

Margareta Isaksson, 103, bor ensam i en lägenhet i Skarpnäck.

Men det är ensamheten hon lider mest av. Och det är främst för att få ett socialt sammanhang som hon vill få plats på ett äldreboende.

I september ansökte hon om att få komma till ett äldreboende. I oktober sa Skarpnäcks stadsdelsförvaltning nej till hennes ansökan. De ansåg inte att 103-åringen är tillräckligt vårdbehövande, utan menade att hon klarar sig bra med hemtjänst.

Med hjälp av sonen Eric överklagade Margareta till förvaltningsrätten. I den skrivelsen sammanfattas hennes situation: ”Jag sitter här i min ensamhet, ingen kommer på besök och jag har väldigt tråkigt och ensamt och undrar varför jag fortsätter leva, som det nu är får jag bara sitta och vänta på att det tar slut. Jag behöver träffa människor dagligen för att få en meningsfull tillvaro i gemenskap med andra. Min återstående tid är begränsad och den är värd att bli bättre än nuvarande situation.”

Den 12 december skrev stadsdelsförvaltningen till förvaltningsrätten att inga nya uppgifter inkommit som ändrar tidigare beslut.

Kommunen ändrar sig

Klockan 11.24 på torsdagen mejlar Aftonbladet till Skarpnäcks stadsdelsförvaltning och ber ansvarig chef kommentera Margareta Isakssons situation.

Klockan 14.59 samma dag, tre och en halv timme efter Aftonbladets mejl, har kommunen ändrat sig gällande Margareta.

Biträdande enhetschef Camilla Westerberg Sköld skickar ett mejl till Eric Isaksson där hon meddelar att ”nämnden har i dag beslutat sig för att bevilja din mammas ansökan om vård- och omsorgsboende och kommer meddela förvaltningsrätten detta så de kan avsluta sin prövning.”.

Eric Isaksson är lättad över att hans mor får komma till ett boende, men samtidigt upprörd över hanteringen.

– Jag är tyvärr inte förvånad. Det är typiskt att myndigheter agerar så här. Får man ett inslag i tv eller en artikel i en tidning väger det tyngre än alla personliga argument. Det finns inget kurage och ingen struktur eller likabehandling.

– Vi har kämpat med det här i månader och mamma har fått sitta där ett halvår extra i sin ensamhet. Det är pest och pina, säger Eric Isaksson.

”Individuell bedömning”

Enhetschef Susanne Hollander vid biståndsenheten för äldre i Skarpnäck säger att hon inte kan kommentera det enskilda fallet.

Ändrade ni er för att ni blev kontaktade av Aftonbladet?

– Nej. Vi gör alltid individuella bedömningar och de individuella bedömningarna kan förändra sig utifrån personens behov. Och är man äldre och har hög ålder så är det ju så att ens behov kan förändras från dag till dag, säger Susanne Hollander.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här


SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

  • Har du råkat ut för något som vi kan berätta på 200 sekunder? Tipsa redaktionen: tipsa200sek@aftonbladet.se.
  • Du kan också använda Aftonbladets krypterade tjänst Tipsa.
  • Har du ett extra känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
  • Du har alltid rätt till källskydd.
     
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

200 sekunder

LÄS VIDARE

Bosse fick inget äldreboende – hänvisades till booking.com

ÄMNEN I ARTIKELN

200 sekunder

Skarpnäck

Äldrevård