Nytorgsmannen döms till fem års fängelse

Han har kallats för Nytorgsmannen och åtalades för att ha våldtagit 24 kvinnor.

Åklagaren hade yrkat på tolv års fängelse men när domen föll i dag dömdes mannen till fem års fängelse.

– Jag är helt mållös, säger ”Lisa”, en av kvinnorna som anmälde honom.

När Nytorgsmannen åtalades var det för 24 våldtäkter, varav en grov.

Men när domen föll på torsdagen friades mannen för flera av dem, bland annat den grova våldtäkten han åtalats för.

34-åringen döms istället för sju våldtäkter; tre fall av det som kallas våldtäkt av normalgraden, två mindre grova våldtäkter och två oaktsamma våldtäkter.

Samtidigt frikänns han avseende åtta våldtäkter mot fem målsägande.

”Lisa” blev chockad av domen.
”Lisa” blev chockad av domen.

”Är det allt?”

Nytorgsmannen ska även betala skadestånd på sammanlagt drygt 1,1 miljoner kronor.

Åklagaren hade yrkat på 12 års fängelse för 34-åringen som, förutom att utsätta kvinnor som var till synes medvetslösa för sexuella övergrepp, även filmade gärningarna.

Men då tingsrätten inte dömer honom för den grova våldtäkten, samt bedömer flera av de åtalade våldtäkterna som sexuella övergrepp, blir påföljden betydligt lägre.

– Jag är helt mållös, säger ”Lisa”, en av de kvinnor som varit målsägande i fallet.

– Är det allt han döms till? Jag kunde inte i min vildaste fantasi tänka mig att det skulle bli så här illa.

Lisa och 34-åringen träffades redan 2014 när hon var 19 år. 2017 inledde de en form av relation. Han hjälpte och stöttade henne efter ett annat övergrepp hon varit med om.

– Han tog sig rätten att förbruka min kropp. Jag vill inte dö men jag vill heller inte leva i den här kroppen, den är inte min längre. Jag önskar att de som begår övergrepp förstår vilken skada de gör, har Lisa tidigare berättat.

Mannen påstår sig ha väldigt dåligt minne.
Mannen påstår sig ha väldigt dåligt minne.

Försökte dämpa sin ångest

Kammaråklagare Helena Nordstrand har ännu inte bestämt om hon kommer att överklaga domen.

– Men jag tycker att påföljden är låg även om man ska utgå från rubriceringarna han döms för, säger hon.

34-åringen har i förhör medgett att han stimuleras sexuellt av att smygfilma kvinnors intima delar och även av att röra dem när de sover.

Men han har inte kunnat förklara sitt beteende fullt ut, han påstår sig ha mycket dåligt minne. Han säger även att han under en period drack väldigt mycket alkohol för att dämpa sin ångest. Att det, kombinerat med hans ADD-diagnos, kan ha bidragit till det som hände.

– Folk har väl fantasier men håller det till fantasier. Jag tror att med min bakgrund, och att jag mått väldigt dåligt under en period och känt att jag levt klart mitt liv, kombinerat med mycket alkohol har gjort att jag inte haft koll på grejerna. 

Men han säger att han själv skulle vilja förstå sitt beteende.

– Jag ser fram emot att sitta ner hos en psykolog och bena ut varför det blev som det blev.

I förhören med de utsatta kvinnorna blev många av dem upprörda när de fick se sig själva på filmerna, vars existens de inte kände till.

– Jag blir lite så här chockad att jag blev inspelad, säger ett av offren som måste avbryta för att samla sig.

I flera av filmerna ser man hur de sovande offrens byxor klipps upp med en nagelsax.
I flera av filmerna ser man hur de sovande offrens byxor klipps upp med en nagelsax.

Avslöjades av slumpen

Att 34-åringen avslöjades var delvis slumpens förtjänst. Aftonbladet har tidigare berättat att mannen redan 2018 anmäldes för våldtäkt.

Han misstänktes då ha tagit ett strypgrepp på en kvinna, så hårt att hon svimmade, för att därefter förgripa sig på henne.

Men den utredningen lades ner i brist på bevis och kvinnan vågade sedan inte medverka efter att ha hotats av 34-åringen.

I maj 2020 fick polisen ett nytt tips om mannen, att han förvarade ett vapen i sin lägenhet på Nytorget på Södermalm i Stockholm.

Polisen gjorde en husrannsakan och fann att det vapen anmälaren hade anmält bara var en soft air-gun. Men istället fann polisen droger i den mycket röriga och skitiga lilla ettan.

Det kunde ha slutat vid ett bötesbrott om inte polisen gjort en mobiltömning av 34-åringens telefon – och då hittade film på film av övergrepp som mannen hade utfört.

De flesta av övergreppen har gått till på liknande sätt. Mannen har utnyttjat och filmat kvinnorna när de sovit djupt, eller varit utslagna. Han har enligt egen utsago filmat och sparat filmerna för ”sin egen njutnings skull”.

Bild från mannens lägenhet.
Bild från mannens lägenhet.
Publisert:

LÄS VIDARE