Waberis miljonaffär med Säpo-klassad islamist

Abdirizak Waberi har i skymundan haft miljonaffärer med en person som enligt Säpo utgör ett hot mot rikes säkerhet.

Pengar som skulle ha gått till elever har också med stor sannolikhet förts över till Somalia där han har ett islamistiskt parti.

Skolinspektionen har nu stängt hans tidigare koncern – själv vägrar han svara på några frågor.

Den förre riksdagsmannen Abdirizak Waberi var fram till i somras ansvarig för Römosseskolan i Göteborg. Skolan har flera gånger granskats av Skolinspektionen, som i rapporter har konstaterat att könsuppdelad undervisning och religiösa inslag har förekommit under lång tid.

Waberi har också haft kontakter med en storspelare i islamistiska kretsar – Abdel Nasser El Nadi.

Abdel Nasser El Nadi klassas av Säpo som ett hot mot rikets säkerhet.
Abdel Nasser El Nadi klassas av Säpo som ett hot mot rikets säkerhet.

El Nadi var tidigare rektor på Safirskolan och Vetenskapsskolan. Skolinspektionen stängde skolan 2019 eftersom man fruktade att elever utsatts för radikalisering och rekrytering till våldsamma miljöer.

Säpo: Hot mot rikets säkerhet

Säkerhetspolisen klassar El Nadi som ett hot mot rikets säkerhet och har velat få honom utvisad. Nu har han självmant lämnat Sverige.

I handlingar från Skolinspektionen framgår att Abdirizak Waberi har haft mångmiljonaffärer med El Nadis bolag. Först köpte han alla inventarier från El Nadis stängda Safirskola. Betalningen, närmare tio miljoner kronor gick dock till ett annat av El Nadis bolag, West business AB.

Abdirizak Waberi på Römosseskolan.
Abdirizak Waberi på Römosseskolan.

El Nadis bolag togs senare över av nära anhöriga till honom. Enligt Skolinspektionen har pengar från Framstegsskolan gått till bolag som varit kontrollerade av honom och hans närstående.

”Uppseendeväckande”

Miljonaffären upptäcktes av en Römosseskolans revisorer. Styrelsen säger sig inte ha haft någon kännedom om affären överhuvudtaget, vilket Skolinspektionen tycker är märkligt.

”Det är uppseendeväckande att FF (Abdirizak Waberi) kunnat genomföra dessa utbetalningar, om sammanlagt nästan tio miljoner kr ... utan att detta uppmärksammats av styrelsen eller de personer som denna utsett att löpande ha tillsyn över verksamheten och dess företrädare.”

Abdirizak Waberi har också fört över stora summa pengar från sina skolbolag till olika personer och organisationer i Somalia. Eftersom huvudinkomsten är från skolpeng och från Skolverket är det sannolikt att det är pengar som skulle ha gått till elever, enligt Skolinspektionen.

Römosseskolan.
Römosseskolan.
Publisert:

LÄS VIDARE