Kuba: Nya lagar för att tysta åsikter på gång

Av:  TT-AFP

Kommunistregimen i Havanna på Kuba har drivit igenom ett omfattande lagpaket. Arkivbild.
Kommunistregimen i Havanna på Kuba har drivit igenom ett omfattande lagpaket. Arkivbild.

Tio månader efter de massiva demonstrationerna på Kuba förra året har en omfattande ändring av landets brottsbalk godkänts av parlamentet. Kritiker ser det som ett sätt att stoppa framtida offentliga åsiktsyttringar.

– Regimen vrider om skruven, intensifierar förtrycket av medborgarna, säger Rene Gomez Manzano, advokat, aktivist och tidigare politisk fånge, till AFP.

När chefsdomaren i Högsta domstolen, Rubén Remigio Ferro, presenterade lagpaketet i parlamentet i helgen sade han att det kommer att ”stabilisera nationen” och skydda ”staten och folket”.

– De värsta brotten relaterat till missbruk av konstitutionella rättigheter, deltagande i omstörtande aktiviteter och attacker på informations- och kommunikationsteknologier kommer att straffas, sade Ferro.

Exempelvis införs 37 nya brott som har med informationsteknologi att göra, vilket är en reaktion på etableringen av mobilt internet i landet 2018.

Demonstrationerna i juli 2021 var de största på 60 år i landet. Människor krävde bättre levnadsvillkor och större medborgerliga friheter i enpartistaten.

En person dödades och många skadades. I efterspelet har hundratals dömts till fängelse för bland annat vandalism och störande av ordning.

Publisert: