Vd:n kör Mercedes Benz värd en halv miljon – på skolföretagets bekostnad
Kommunalrådet rasar mot dyra privatskolan: ”Lurendrejeri”
Publicerad 2022-05-22
British International School i Uppsala kritiseras för att ha brist på lärare, böcker och resurser.
Samtidigt har skolans ägare det senaste året köpt en villa med jacuzzi för 5,8 miljoner – och låter skolföretaget betala för hans lyxbil.
– Den ligger i prisklass under de vanligaste elbilarna, svarar vd:n Alaa Hanna.
Skolan har tagit ut skolavgifter på upp till 130 000 per barn och läsår och fått runt 2,5 miljoner i offentliga medel från Uppsala kommun. Men både föräldrar och anställda berättar att det har varit brist på pengar till lärare och undervisning.
Däremot ska ägaren ha hyrt in dyra kontorsmöbler – och åkt runt i en lyxbil.
Det handlar om en splitterny svart Mercedes Benz av modellen E220, med skolföretagets namn Steam på den specialbeställda registreringsplåten. I över ett år har skolägaren använt bilen via ett leasingavtal på ett av de sju skolföretag där han är vd, Steam Schools AB, som förra året omsatte drygt 700 000 kronor.
Det har även lagts upp bilder på bilen i skolans egna sociala medier.
PLUS: Dottern fick inget stöd av skolan – men inbetalningskorten fortsatte att komma
Vd:n Alaa Hanna väljer att kommentera våra frågor om bilen via mejl:
– Angående bilen är det inget som belastar skolföretaget. Dessutom är det ingen lyxbil utan ligger i prisklass under de vanligaste elbilarna, svarar han.
Kommunalrådet: ”Hur kan det vara möjligt?”
Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala reagerar på Aftonbladets granskning av skolan, som kommunens skattebetalare är med och finansierar.
– Hur kan det vara möjligt att man med så dålig kvalitet dels får lura elever och föräldrar med de här dyra avgifterna, inte leverera annat än undermålig utbildning, och dessutom ta emot skattepengar i skolpeng? Hur kan vi ha fått ett sånt skolsystem i Sverige? säger han.
Som förälder till barn i skolåldern har kommunalrådet själv fått hem reklamutskick från British International School i brevlådan. Enligt skolföretaget ska tusentals annonsbrev skickats ut till hushållen.
– Jag har undrat, varför går mina skattepengar till den här typen av reklamutskick? Det har känts märkligt, som om det handlade om bilhandlare snarare än en skola. Men att det var så här illa hade jag inte kunnat föreställa mig, säger Erik Pelling.
Före detta lärare: ”Var är alla?”
Uppsala kommun hyr även ut skollokalerna i det gamla nedlagda mentalsjukhuset Ulleråker till skolföretaget, men kommer nu inte förlänga kontraktet som löper fram till 2025, enligt kommunalrådet. Däremot kan kommunen inte stoppa utbetalningar av skolpengen eller stänga ner en skola, det är Skolinspektionens ansvar.
– Sådan är lagstiftningen. Vi kan inte påverka det. Det är systemet som i grund och botten är ruttet. Det är märkligt när det är kommunalskatten som går till skolpengen, att vi inte har något som helst inflytande. Det är upp och nervända världen, helt galet säger Erik Pelling.
– Det värsta är att det är barn som inte får den utbildning de behöver, de är de som hamnar mest i kläm. Det här är lurendrejeri.
Aftonbladet har intervjuat flera föräldrar, en elev och även tidigare anställda på British International School.
En lärare som fram tills förra månaden jobbade på skolan, berättar om förvåningen när hon kom till skolan i januari i början av 2022. Nästan all personal hade sagt upp sig eller fått sparken. Istället hade ägaren själv hoppat in som rektor, och anställt en familjemedlem.
– Vi frågade, var är alla? Vi hade sålt allt vi hade för att flytta till Sverige med våra barn, och skulle börja ett nytt liv i Uppsala. Men snart skulle vi få ifrågasätta alla våra föreställningar om det svenska skolsystemet , säger läraren, som vill vara anonym på grund av framtida karriärmöjligheter.
Lärare fick plocka disk – fanns ingen personal
Läraren berättar att hon tillsammans med en till lärare fick undervisa alla elever mellan 8 och 13 år, i nästan alla ämnen. De fick även sköta om fritidshemmet varje eftermiddag. Dessutom saknades personal vid skollunchen, så i lärarens arbetsuppgifter ingick även att servera mat, plocka disk och fylla på diskmaskinen. Hon beskriver en arbetsmiljö med hotfull stämning, där de få anställda försökte hålla ihop skolan för barnens skull.
– Vi fick en kvarts rast om dagen. När vi bad om ledighet kallade ägaren oss ”gnälliga”.
Enligt läraren fick flera elever fick hoppa av ämneskurser bara några veckor innan examensproven, på grund av den bristfälliga utbildningen. Några barn kan även tvingas gå om hela det gånga läsåret, befarar hon.
– Det är katastrofalt. Och enda anledningen är att någon ville skaffa pengar och status.
Skolägaren: mitt livsverk riskerar att haverera
British International Schools ägare och vd Alaa Hanna har återkommit med ett skriftligt bemötande på Aftonbladets granskning. Där skriver han bland annat att ”hela mitt livsverk riskerar haverera” på grund av Aftonbladets rapportering.
”Jag beklagar givetvis att det finns personal som lämnat skolan och känner sådan bitterhet att de väljer att framträda i Aftonbladet” skriver vd:n och fortsätter:
”Det stämmer att lärare slutat vid skolan av olika anledningar. Eftersom skolan vid skolstart hade färre elever än planerat var personalkostnaden för stor. Enligt mig har alla uppdrag utom ett avslutats helt i överenskommelse mellan samtliga parter. Samtliga har fått slutlön och ersättning enligt avtal. Ingen lärare jobbar utan raster.
Samtliga frågeställningar som inkommit genom Skolinspektionen har besvarats. Både skolinspektionen och kommunen har hälsats välkommen att göra inspektioner på plats”
Angående kritiken från Uppsalas kommunalråd skriver vd:n:
”Angående hotet från Uppsala kommun att säga upp hyresavtalet som löper till 2025 förutsätter jag avtalet följs”.