Sydafrika tog farväl av Tutu

TT-AFP

Publicerad 2022-01-01

Ärkebiskop Desmond Tutu begravdes i katedralen S:t George i Kapstaden på lördagen.

Ärkebiskopen och anti-apartheidikonen Desmond Tutu har förts till den sista vilan.

– Vi tackar er för att ha älskat vår far … för vi delade honom med världen, sade hans dotter Mpho Tutu vid ceremonin i Kapstaden.

Begravningsceremonin var arrangerad av Desmond Tutu själv, som ville att begravningen skulle vara enkel. Han ska ha gett instruktioner om att begravningen inte skulle kantas av extravaganser och att kistan skulle vara billig.

Tutu ska även ha bett om donationer till välgörenhet i stället för blomsterarrangemang. De enda blommor han ville ha i katedralen S:t George i Kapstaden ska ha varit en bukett nejlikor från hans familj, meddelar representanter för hans stiftelse.

Desmond Tutus kista bars in i katedralen redan i torsdags och har sedan dess besökts av många sydafrikaner som velat ta farväl av ärkebiskopen, som blivit internationellt känd för sitt engagemang för fredlig reform av landet.

Endast 100 personer, bland dem flera högt uppsatta politiker, deltog vid begravningen som även strömmades över nätet. Griftetalet hölls av president Cyril Ramaphosa, som beskrev Tutu som en ”korsfarare i kampen för frihet, för rättvisa, för jämlikhet och för fred”.

Desmond Tutu avled 90 år gammal den 26 december.