Zelenskyjs blågula tal till Sveriges riksdag

I dag talade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj till Sveriges riksdag.

Zelenskyj fick stående ovationer efteråt.

– Färgerna blått och gult är kanske de mest populära färgerna i världen nu, sa presidenten.

Tidigt på torsdagsmorgonen den 24 februari meddelade Rysslands president Vladimir Putin att en ”militär specialoperation” skulle inledas i Ukraina.

En månad senare talade Ukrainas president Zelenskyj till Sveriges riksdag.

– Mina damer och herrar: Den svenska nationen var ett av de första länderna som bidrog med stöd till Ukraina. Alla vet vad Sverige eftersträvar. Vi kämpar tillsammans. Det var ett historiskt beslut när Sverige skickade vapen till Ukraina. Vi är väldigt tacksamma, fortsätter han.

Presidenten sammankopplade sedan Sverige och Ukrainas färger, och sa att de kanske är de ”mest populära i världen just nu”.

– De associeras med frihet, värdighet och rättvisa. Därför är det inte alls ologiskt att Sverige är ett av de länder som gett Ukraina mest stöd i världen.

Perioden Ukraina går igenom en mörk period som saknar motstycke sedan andra världskriget, fortsatte Zelenskyj.

– Listan över döda räknas i tusental. Den ryska militären gör ingen skillnad mellan militära och civila mål. De bombar till och med förskolor med raketartilleri.

Applåder i riksdagen.
Applåder i riksdagen.

”Bara vatten skiljer er från dessa tankegångar”

Zelenskyj kallade det som pågår för ett terrorangrepp, och sa att Ryssland ställer sig över ett århundrade av fredliga framsteg i Europa.

– Det är bara vatten som skiljer er från dessa tankegångar. Redan nu har man från rysk sida diskuterat hur man ska kunna ockupera Gotland, hur det skulle se ut om ryska armén drar in.

Detta anspelar sannolikt på ett framträdande i rysk stats-tv från i december som Aftonbladet tidigare skrivit om.

Volodymyr Zelenskyj sa i sitt tal att Ryssland använder fosforbomber i Ukraina. De uppgifterna har förekommit tidigare, men inte bekräftats av oberoende källor.

Vita fosforbomber är enligt internationell rätt förbjudna att använda i tätbefolkade områden, men tillåts på öppna platser som skydd för militärtrupper.

Zelenskyj talar i riksdagen.
Zelenskyj talar i riksdagen.

Linde: Otroligt starkt

Sveriges statsminister Magdalena Andersson sa efteråt att detta är en attack på staters rätt att välja sin egen väg.

– Han tackade för det stöd som Sverige ger Ukraina. Han bad om hjälp att återuppbygga Ukraina. Det tar jag med mig när jag åker till Bryssel när jag ska träffa president Biden och EU:s ledare.

Utrikesminister Ann Linde tyckte att talet var ”otroligt starkt”.

– Det är oerhört att han tar sig den här tiden att tala till parlamenten och visar på krigets obarmhärtighet.

Hon fick frågan vad hon kommer ta med sig av talet.

– Hans ögon, uttryck och sorgen som han känner. Jag har träffat honom flera gånger genom OSSE och han är en person som vet vad han vill. Ingen man stryker medhårs.

Talmannen: Jag är hedrad

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har hållit ett flertal tal tidigare. Bland annat till EU-parlamentet och USA:s kongress, då han dels tackat för stödet från väst – dels vädjat om att Ukraina ska få hjälp i kriget mot Ryssland.

”Jag är hedrad över att Ukrainas president vill tala till riksdagen mitt under brinnande krig. Riksdagen har beslutat om unika stödinsatser för Ukraina och står fortsatt bakom landets kamp för sin frihet”, kommenterade talman Andreas Norlén i går, när det blev känt att talet inför de svenska folkvalda skulle hållas, skriver TT.

Publisert:

LÄS VIDARE