Plåtslagaren Thomas, 59, tvingas jobba i hettan: Kan bli 70 grader

Sol, bad och sena kvällar.

För det flesta är sommarvärmen någonting man gått och längtat efter i flera månader.

Men det finns också de som inte kan njuta lika fullt ut.

– Det kan säkert bli 60–70 grader, säger plåtslagaren Thomas Svanberg, 59.

En typisk osvensk midsommarhelg, om man nu kan säga så, med temperaturer uppemot 30-strecket och soligt dygnet runt. Följt av en vecka med likadant väder.

Bättre blir det inte, eller?

För många är det fantastiskt, för andra är det en stor utmaning. En av dem som fått det tufft är Thomas Svanberg, plåtslagare för Söders Bleck & Plåtslageri AB. Han tvingas arbeta i väldigt höga temperaturer.

– Det är mycket vätska, vatten och resorb. Vätskeersättning varje morgon och försöka ta lite pauser, säger han.

– Fem liter om dagen dricker jag ungefär.

Thomas jobbar just nu med ett fasadjobb på Östermalm i Stockholm. Ovanför arbetsytan finns en plastduk som täcker översta våningen på byggställningen. En plastduk som lätt kan isolera värmen.

– Det kan säkert bli 60–70 grader i alla fall, säger han.

Han säger att värmen gör att arbetet inte kan utföras på samma nivå som vanligt.

– Man märker knappt, men till slut blir man helt tom i huvudet, man kan inte tänka, säger han.

Som plåtslagare tvingas Thomas Svanberg arbeta i väldigt höga temperaturer.
Som plåtslagare tvingas Thomas Svanberg arbeta i väldigt höga temperaturer.
Thomas Svanberg dricker ungefär fem liter vatten om dagen för att klara sig i värmen.
Thomas Svanberg dricker ungefär fem liter vatten om dagen för att klara sig i värmen.

La verktygen i vatten

Han säger också att man måste hjälpas åt när temperaturerna stiger.

– Nu är de andra på semester, man annars är vi flera som håller koll på varandra. Om någon börjar blicka konstigt eller så, då är det ner i skuggan och drick, säger han.

Under ett jobb för några år sedan berättar Thomas att de valde att lägga ner sina verktyg i en hink, en så kallad murarrulle. Allt för att undvika att bränna sig.

– Vi jobbade från sex på morgonen till lunch vid elva, sedan åkte vi hem och gjorde någonting på verkstan. Olidligt varmt, säger han.

Han berättar dessutom att det är möjligt att steka ägg på en varm plåtyta.

– Jag har inte testat, men jag har sett det när jag började för runt 40 år sedan. Farbröderna, jag var lärling, la ägg och det fräste på rätt bra där på taket, säger han.

Kollegorna brukar hålla koll på varandra, och säga till om någon måste sätta sig i skuggan eller fylla på med mer vatten.
Kollegorna brukar hålla koll på varandra, och säga till om någon måste sätta sig i skuggan eller fylla på med mer vatten.

”Lite paradoxalt”

Men det är inte bara på hustaken och längs fasaderna som värmen kan ställa till med problem för arbetarna. På Gröna Lund arbetar 22-åriga Hanna Widmark med att sälja ballonger.

Ståndet hon står vid har inget tak eller något som skuggar, förutom de några dussintal ballonger hon håller i handen.

– Det är såklart lite speciellt. Men jag tycker det går riktigt bra. Har man tur kan man till och med få lite skugga av alla ballonger vi har, säger hon.

Hon medger dock skämtsamt att det kan bli ett problem med att sälja ballongerna, eftersom de då inte ger lika mycket skydd mot solen.

– Det är väl lite paradoxalt, man vill sälja så mycket som möjligt, säger Hanna och skrattar.

Hanna Widmark, 22, säljer ballonger på Gröna Lund. Under ballongerna kan hon få sig lite skugga.
Hanna Widmark, 22, säljer ballonger på Gröna Lund. Under ballongerna kan hon få sig lite skugga.
Marcus Onmalm, parkchef på Gröna Lund.
Marcus Onmalm, parkchef på Gröna Lund.

Roterar personal

För att förebygga uttorkning och andra symptom värmen kan orsaka berättar Hanna att de ofta får påfyllning av diverse saker.

– Vi får väldigt mycket att dricka, men sedan är vi på tivoli så det är perfekt att man får äta lite popcorn också. Sedan kan man få en slush emellanåt för att pigga upp, säger hon.

Marcus Onmalm, parkchef på Gröna Lund, säger att de är noga med att deras anställda får i sig det de behöver för att klara hettan.

– Vi gör ju många saker. Först och främst brukar vi rotera på de enheter eller stationer där man arbetar för att man inte ska behöva stå så himla länge, säger han.

– Men sedan har vi också där här lilla kittet till alla medarbetare med solkräm, men även vår egen vätskeersättning. Vi blandar salt, vatten och saft. Även såklart popcorn, chips, slush eller annat får de.

Han säger att de var 40:e minut byter ut personal som står på extra utsatta platser och att de är flera vid varje station.

– Det här är en av de varmaste platserna att stå på idag, när man står rakt i solen och man inte är inne någonstans där det finns AC eller fläkt, säger Hanna.

Marcus berättar att de har personal som uteslutande arbetar med att bistå sina kollegor med förnödenheter.

– Vi har ett gäng resurser som vars enda uppgift egentligen är att fylla på vattenflaskor, gå runt med chips och popcorn eller bara avlasta och byta av någon, säger han.

Alla medarbetare på Gröna Lund får ett kit med solkräm och ingredienser till vätskeersättning.
Alla medarbetare på Gröna Lund får ett kit med solkräm och ingredienser till vätskeersättning.

Eget ansvar

Både Hanna Widmark och Marcus Onmalm är överens om att arbetet med att förhindra olyckor till följd av de höga temperaturerna går bra, men säger att en del hänger på personalen själva.

– Man måste också ta lite eget ansvar. Vi har alltid telefon och radio på oss och att alla är väldigt medvetna om att man alltid kan ringa och be om vatten, säger Hanna.

– Ingen hade klarat av att stå här en hel dag, men det gör vi inte heller och det är tur.

Marcus Onmalm är inne på samma spår.

– Vi påminner flera gånger dagen, både när de kommer, men även kontinuerligt under dagen. Vi påminner om att äta och dricka, säger han.

– Men självklart är det så att om någon, trots detta, inte gjort det så är det klart att någon kan bli lite snurrig. Men då har vi sjukstugan som är med och hjälper till direkt.

Hanna Widmarks stånd med ballonger.
Hanna Widmarks stånd med ballonger.

Hellre värme än kyla

Trots att värmen är påtaglig så föredrar Hanna stålande sol framför kylan.

– Jag skulle nästan säga att de riktigt kalla dagarna jag jobbade i april och maj var värre. För här kan man ändå gå in och snabbt må lite bättre, man får en liten rast och då får man snabbt upp energin, säger hon.

– När man blir så där riktigt genomfrusen, som man kan bli när det blåser och regnar, då är det svårare att komma igen och tina upp sig snabbt.

Även Thomas tycker att sommarhettan är hetare än den kalla vintern.

– Jag gillar mer värme än kyla. För mig är sommar skönast, säger han.

Varma bussar och tåg

Det finns fler jobb som också påverkas av att arbeta i sådan temperaturer. Ett sådant är buss- och tunnelbaneförare. Stockholms lokaltrafik säger att värmen kan bli påtaglig, även med AC. De rekommenderar bland annat resenärerna att ta med en vattenflaska ombord.

”När solen steker på bussens stora plåtytor och in genom stora fönster värms luften upp ombord. Och ännu mer varm luft strömmar in varje gång någon kliver på. Det gör att luftkonditioneringen inte alltid hinner kyla ner luften i samma takt som den värms upp. Är det trångt ombord får den avkylda luften också svårare att cirkulera.” skriver SL i sitt pressrum.

Arbetsmiljöverkat skriver på sin hemsida att temperaturer upp till 30 grader är en väldigt liten skaderisk för en frisk människa. Däremot nämner de ingen maxtemperatur för utomhusarbete.

”Tillfälliga arbetsplatser utomhus ska så långt som möjligt utformas så att de arbetande skyddas mot väder och vind”, skriver myndigheten på sin hemsida.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN