Fem punkter: Det här vet vi om dödsskjutningen i Oslo

Två personer har skjutits till döds utanför en gaybar i centrala Oslo. 21 personer är skadade, varav tio allvarligt. Den misstänkte gärningsmannen har gripits av polis, som enligt norsk media utreder skjutningen som ett terrordåd.

Dådet

Vid natten mot midsommardagen klockan 01.14 kom det första larmet om skottlossning mot baren London pub i Oslo. Flera skott hade avfyrats och vittnen till händelsen berättar att människor därefter sprang från platsen i panik.

Två män i 50- och 60-årsåldern har dött, skriver VG och hänvisar till ett pressmeddelande från Oslos polisdistrikt. 21 personer är skadade.

Utredningen

Polisen har spärrat av ett stort område och samlat in vittnesmål. Två vapen har beslagtagits och polisen har genomfört husrannsakan på två adresser i Oslo samtidigt som de samlat in bevismaterial från övervakningskameror.

På en presskonferens meddelade polisen att man utgår från att gärningsmannen utförde dådet ensam.

Motivet

Dådet utspelade sig utanför en känd gaybar i centrala Oslo.

Polisen understryker att man inte utesluter någonting när det gäller motivet.

Skjutningen betraktas som ett islamistiskt terrordåd av norska säkerhetsjänsten PST, som nu höjer terrorhotnivån till maximala fem i Norge på grund av en ”extraordinär terrorhotsituation”.

Gärningsmannen

Den misstänkte gärningsmannen har gripits av polis misstänkt för mord, mordförsök och terrorbrott. Mannen är en 42-årig småbarnspappa bosatt i Oslo. Hans namn är Zaniar Matapour och han är känd hos både polisen och norska säkerhetspolisen PST sedan tidigare.

Enligt NRK dömdes han 1999 till tio månaders fängelse för en knivskärning på en nattklubb men friades på flera punkter av Hovrätten.

Pride

En omedelbar konsekvens av skjutningen blev att evenemanget Pride i Oslo ställdes in.

”Oslo Pride har fått tydliga råd och rekommendationer från polisen om att paraden, Prideparken och andra evenemang i samband med Oslo Pride ställs in. Oslo Pride ber därför alla som har planerat att delta i eller se paraden att inte närvara. Alla evenemang i samband med Oslo Pride är inställda” står det i ett pressmeddelande.

Publisert:

LÄS VIDARE