Fyraåriga Alisa är fast under stålverket: ”Jag vill åka hem”

Uppdaterad 2022-04-24 | Publicerad 2022-04-21

Tusen civila gömmer sig under det belägrade stålverket Azovstal i Mariupol.

En video som delats från ett av skyddsrummen visar fyraåriga Alisa som bara har en önskan.

– Jag vill åka hem.

Följ ämnen
Ukraina

Ryssland uppger att de nu har kontroll över den ukrainska hamnstaden Mariupol. Det enda som återstår är stålverket Azovstal.

Där håller nu de sista ukrainska soldaterna stånd tillsammans med omkring tusen civila personer som tagit skydd i katakomberna under marken.

En video, som ursprungligen delats av den ökända och högerextrema Azovbataljonen, visar en fyraårig flicka som sitter på marken i ett mörkt rum och läser en bok.

Enligt filmen är hon en av dem som nu hålls instängda under stålverket där hon befunnit sig tillsammans med sin mamma under de senaste 50 dagarna.

– Jag vill bli evakuerad. Jag vill åka hem, säger Alisa i filmen.

Alisa, 4, ur videon från skyddsrummet.

Hon får även en fråga om hon vill hälsa till någon.

– Till mormor Sveta, säger hon.

Tiotusentals befaras ha dött

I sju veckor har hamnstaden Mariupol varit under intensiv beskjutning.

20 000 människor befaras ha dött i bombningar samtidigt som staden står inför en humanitär katastrof på grund av bristen på mat, vatten och förnödenheter.

Otaliga försök till evakuering av civila har misslyckats och en stor del av stadens befolkning har ännu inte lyckats fly.

Filmen på Alisa har fått stor spridning i västerländsk media och delats av ukrainska tjänstemän. Oberoende källor har inte kunnat bekräfta om videon kommer från skyddsrummen under stålverket.

”Fyraåriga Alisa är dotter till en ukrainsk militärdoktor i Mariupol. Hennes mamma vårdar skadade civila och soldater i ett skyddsrum som används som sjukhus i den belägrade staden. Dessa människor behöver akut hjälp och evakuering. De fruktar att ryssarna inte kommer släppa ut dem levande”, skriver Azovbataljonen på Twitter.

Ryska trupper beordras belägra stålverket

I en video som delats av Kreml säger Vladimir Putin att stridsarbetet för att ”befria Mariupol har varit en framgång”. Han beordrar också sina trupper att belägra området runt Azovstal.

Stålverket Azovstal.

– Vi måste alltid tänka på att skydda liv och hälsa för våra soldater och officerare. Det finns ingen anledning att klättra in i dessa katakomber och krypa under jorden genom dessa industrianläggningar, säger Putin.

– Spärra av detta industriområde så att flugorna inte kan flyga ut.

Zelenskyj: ”Gör allt vi kan”

Tidigare i veckan försökte borgmästare Vadim Bojtjenko och landets president Volodymyr Zelenskyj att ordna fri lejd för de civila som ville lämna den totalförstörda staden.

Sent på onsdagen konstaterade Ukrainas biträdande premiärminister Iryna Veresjtjuk att försöken att evakuera hade misslyckats.

– Olyckligtvis så har de humanitära korridorerna från Mariupol inte fungerat som vi hade planerat.

På torsdagen uppgav Zelenskyj att regeringen gör ”allt de kan” för att evakuera de soldater och civila som nu gömmer sig under stålverket.

– Ryssland har än så länge inte gett dem möjlighet att ta sig ut denna fångenskap, säger presidenten i en intervju med den franska tv-kanalen BFM TV.

– Det finns ungefär ett tusen personer, kvinnor som gömmer sig med sina barn, som är rädda för att lämna.

En byggnad i Mariupol brinner efter en rysk bombattack.