Barn och gravida kvinnor dog i båtolyckan i Engelska kanalen

27 personer har dött efter att en båt sjunkit i Engelska kanalen.

Fem misstänkta människosmugglare har gripits.

– Huvudansvaret för situationen ligger hos smugglarna, säger Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin enligt The Guardian.

Minst 27 personer som försökte ta sig till England från Frankrike har omkommit efter att deras båt sjunkit. Siffran har justerats ner från 31 sedan i går, och beskrivs som den högsta sedan 2018.

– Gravida kvinnor och barn dog, säger Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin.

Larmet kom in vid 14-tiden på onsdagen från en fransk fiskebåt som sett kroppar i vattnet utanför kusten vid Calais. Fransk sjöräddningstjänst anlände till platsen strax efter.

Fem gripna

Fem misstänkta människosmugglare som går att koppla till båten har gripits, meddelar Darmanin. Samtidigt uppger inrikesministern att bara två personer från olyckan har hittats vid liv. Enligt The Guardian uppges båda ha livshotande skador och de behandlas för utmattning och hypotermi, alltså kraftig nedkylning.

Den brittiska regeringen hade under onsdagen ett krismöte om händelsen, och premiärminister Boris Johnson säger att han är ”chockad, förskräckt och djupt sorgsen”. Storbritannien menar att Frankrike inte gör tillräckligt för att stoppa de farliga båtresorna och måste vidta åtgärder för att få stopp dem.

”Ingen kyrkogård”

Enligt den franske presidenten Emmanuel Macron kommer landet inte tillåta Engelska kanalen att bli en ”kyrkogård” för migranter. Nu är Macron och Johnson överens om att de ska ta krafttag och stoppa de farliga båtresorna.

– Det är avgörande att ha alla alternativ på bordet för att stoppa dessa dödliga resor och bryta affärsmodellen för de kriminella gäng som ligger bakom, säger en talesperson för den brittiska regeringen.

Enligt franska myndigheter har 31 500 personer försökt att ta sig från den franska kusten till Storbritannien hittills i år. Omkring 7 800 har räddats i försöken att ta sig över Engelska kanalen, en siffra som har fördubblats sedan augusti.

Publisert:

LÄS VIDARE