Mord från 1996 tas upp igen: "En stor lättnad"

Av:  TT

Högsta domstolen. Arkivbild.
Högsta domstolen. Arkivbild.

Det 25 år gamla mordet på en flicka i Örnsköldsviks kommun får en ny rättslig prövning. Högsta domstolen säger ja till resning i fallet – som fått en ny vändning med hjälp av ett bortglömt blodprov. En tidigare friad man pekas återigen ut som misstänkt.

Den 16-åriga flicka försvann i Husum i Örnsköldsviks kommun i november 1996 och hittades senare död. En ung man dömdes för mordet i tingsrätten men friades senare av hovrätten.

På flickans byxor hittades spermafläckar från en trolig gärningsman, men dna-mängden var så liten att dåtidens analysmetoder inte klarade av att ta fram en sökbar dna-profil. Men tekniken har gått framåt och 2020 lyckades en ny profil säkras.

Först kunde den dock inte jämföras med dna från mannen då de prover som tagits på honom slängdes i samband med den friande domen, i enlighet med dåtidens regler.

Utredarna försökte då få tillstånd att återigen topsa honom, men fick nej av Högsta domstolen då det inte finns lagliga förutsättningar för detta.

Bortglömt blodprov

Men – efter att ha gått igenom hela utredningsmaterialet på nytt lyckades utredarna hitta ett bortglömt blodprov, som tagits på mannen 1997. Det visade sig matcha med dna-resterna på offrets kläder. Med anledning av detta ansökte riksåklagaren hos Högsta domstolen om resning

”Jag ansökte om resning till nackdel för mannen, eftersom det enligt min mening är sannolikt att hovrätten skulle ha dömt mannen för mord om den bevisning som nu finns hade lagts fram under rättegången”, kommenterar riksåklagare Petra Lundh i ett pressmeddelande.

Den nya bevisning som framkommit ger skäl att bevilja resning, konstaterar Stefan Johansson, justitieråd i Högsta domstolen.

– Bedömningen från Nationellt forensiskt centrum är att det här talar extremt starkt för att det är den här personen som avsatt spermafläcken på flickans byxor. Det innebär att det är sannolikt att hovrätten – om de hade haft denna bevisning – hade dömt personen för mord, säger Stefan Johansson.

Mannen har gripits

Mannen åtalades i juni 1998 och fälldes då i tingsrätten, men friades i hovrätten i oktober samma år. Stefan Johansson säger att det är väldigt ovanligt att resning beviljas till nackdel för någon som tidigare frikänts.

– Det sker väldigt sällan, men jag vet inte i hur många fall det har skett. Ribban är väldigt hög för när man anser det finns skäl för resning i en sådan situation.

Fallet går nu tillbaka till hovrätten, där det tas upp för ny prövning. Rätten ska då ta ställning till den sammanlagda bevisningen – både den nya och den som fanns tidigare.

– Det blir då hovrätten som bedömer om bevisningen sammantaget är sådan att det är bortom rimligt tvivel styrkt att det är den tidigare åtalade som begått gärningen.

Den misstänkta mannen greps kort efter att Högsta domstolens beslut om resning meddelades, uppger P4 Västernorrland. Grunden till att han frihetsberövats ligger i domstolens beslut där det framgår att mannen är häktad i målet.

– Jag gav polisen instruktioner att frihetsberöva mannen vilket också gjordes, säger överåklagare Mats Svensson i inslaget.

Mannen greps i sin bostad och får nu invänta besked för när rättegången ska tas upp på nytt. Det ska ske inom fyra veckor.

Lättnad för familjen

Pappan till den mördade flickan säger till Svenska Dagbladet att beskedet kommer som en stor lättnad.

– Vi hoppas på en fällande dom så att det blir fastställt en gång för alla vem som gjort det. Då kanske vi kan få ett avslut.

Under åren som gått har sorgen varit tung att bära men familjens förtroende för polisen har hela tiden varit stark.

– Det har pågått i 25 års tid för oss nu men NFC och polisen har gjort ett kanonjobb, säger han.

Publisert: