Skolskyttens föräldrar jagades av FBI – greps på morgonen

15-åriga Ethan Crumbley är åtalad för bland annat mord efter en skjutning på en gymnasieskola i Michigan.

Crumbleys föräldrar, som åtalades för fyra fall av dråp genom oaktsamhet, jagades under en period av FBI.

Nu har båda föräldrarna gripits.

15-åriga Ethan Crumbley sitter just nu häktad efter att ha skjutit ihjäl flera personer på en gymnasieskola i Michigan, USA tidigare i veckan. Det fick flera myndigheter, bland annat FBI, att leta efter föräldrarna till 15-åringen som uppgavs vara på rymmen. Det bekräftade Oakland Countys sheriff Michael Bouchard på fredagen.

Nyheten att föräldrarna James och Jennifer Crumbley eftersöktes av polis kom strax efter att åklagare Karen McDonald meddelade att föräldrarna åtalas för fyra fall vardera av dråp genom oaktsamhet.

– Skytten var den som som gick in på skolan och tryckte på avtryckaren. Men det finns andra individer som bidrog till händelserna och det är min avsikt att hålla dem ansvariga också. Vapenägande är en rättighet och med den rätten följer stort ansvar, sa McDonald på en pressträff.

Enligt sheriff Bouchard var både polis, FBI och detektiver inblandade i jakten på föräldrarna.

– Om de tror att de kommer komma undan, är de fel ute, säger Bouchard till CNN.

Föräldrarna är tillbaka i staden – greps på morgonen

Föräldrarnas advokater uppgav på fredagen att paret inte hade flytt, men att de har lämnat staden för sin egen säkerhet.

– Föräldrarna lämnade staden på natten av den tragiska skottlossningen för sin egen säkerhet. De kommer återvända till området för att ställas inför rätta. De flyr inte från rättsväsendet, vad som än sägs i media, sade advokaterna i ett uttalande under fredagen.

Natten till lördag svensk tid uppgav föräldrarnas advokater att James och Jennifer Crumbley var på väg tillbaka till staden för att inställa sig hos rätten, rapporterar Fox 2 Detroit.

Tidigt på lördagsmorgonen greps paret, uppger polisen för CNN. De hittades i en industribyggnad i närheten av där man tidigare påträffat deras fordon.

Åklagare Karen McDonald.
Åklagare Karen McDonald.
James och Jennifer Crumbley.
James och Jennifer Crumbley.

Sonen var med vid köpet

Det är ovanligt i USA att föräldrar blir åtalade när barn genomför en skolskjutning, även om de flesta tillförskaffar sig vapen via föräldrar eller annan släkting.

Pappan till 15-åringen köpte pistolen ett par dagar före skjutningen, och enligt McDonald var sonen med vid köptillfället. Den högste åklagaren i Oakland menar att 15-åringen verkade ha tillgång till pistolen. Enligt New York Times var pistolen en tidig julklapp från pappan till Ethan Crumbley, som efter besöket i affären lade upp en bild på pistolen på sociala medier med undertesten ”Min nya skönhet”.

Ethan Crumbley öppnade eld i en korridor. Sju elever och en lärare träffades innan han gav upp. Tre personer dog samma dag och en dog dagen efter på onsdagen.

Lärare larmade innan dådet

Under fredagens presskonferens framkom också uppgifter om att en lärare hade larmat till ledningen efter att ha sett Ethan Crumbley internetsöka på ammunition på sin mobil. Skolan försökte då kontakta mamman, men kunde inte komma fram. Mamman tog heller aldrig kontakt med skolan i efterhand utan skickade i stället ett sms till sin son med texten ”Haha. Jag är inte arg på dig. Du måste lära dig att inte bli påkommen.”

15-åringen är åtalad som vuxen för bland annat mord, mordförsök och terrorism. Än så länge har polisen inte presenterat något motiv bakom dådet.

Ethan Crumbley, 15.
Ethan Crumbley, 15.
Föräldrar hämtade här barnen vid skolan efter skjutningen.
Föräldrar hämtade här barnen vid skolan efter skjutningen.
Blommor har lämnats vid skolan för att hedra offren.
Blommor har lämnats vid skolan för att hedra offren.
Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln