IS-kvinnorna möttes av polis på Arlanda

Av:  TT

Tre IS-kvinnor har landat med åtta barn på Arlanda.

De möttes av polis på flygplatsen och barnen har omhändertagits av sociala myndigheter.

Kvinnorna kommer att delges misstanke om krigsbrott, rapporterar SVT.

”Självstyret i nordöstra Syrien har utvisat tre kvinnor och åtta barn som är hemmahörande i Sverige. Två av barnen är föräldralösa”, skriver utrikesminister Ann Linde (S) i en kommentar till TT.

”Som Säkerhetspolisen förordat, har personal från UD, säkerhetspersonal och representanter från sociala myndigheter sett till att utvisningen skett på ett så kontrollerat sätt som möjligt.”

Flera myndigheter, däribland Säkerhetspolisen, tog emot kvinnorna och barnen.

”De kvinnor som frivilligt rest till Syrien för att stötta en terrorsekt kommer att behöva stå för sina handlingar. Jag är lättad över de barn som äntligen fått komma hem”, skriver Ann Linde.

Patricia Rakic Arle, gruppchef för polisens krigsbrottsgrupp, uppger för SVT att de tre kvinnorna kommer att förhöras och delges misstanke om krigsförbrytelse. Hon vill inte specificera exakt vilka brott det handlar om.

Tre IS-kvinnor har landat med åtta barn på Arlanda.
Tre IS-kvinnor har landat med åtta barn på Arlanda.

”Vi har en skyldighet”

Inrikesminister Mikael Damberg (S) kan inte kommentera eventuella brottsmisstankar mot kvinnorna, men konstaterar att det pågår flera utredningar mot de kvinnor som kommit tidigare.

TT: Vad säger du om att Sverige bistår kvinnorna med en resa?

– Sverige har inte valt att åka ned och hämta hem kvinnor och barn från lägren, utan i stället inväntat den rättsliga utredning som det kurdiska självstyret har gjort. Vår utgångspunkt är att om man deltagit i terrorverksamhet där nere så är det bäst om ansvarsutkrävandet sker i regionen, säger Damberg.

– Däremot har det kurdiska självstyret kommit fram till att de inte har bevis att gå vidare i en rättslig prövning med de här kvinnorna, som nu är utvisade. Då menar vi att vi har en skyldighet att ta emot utvisade medborgare, inte minst på ett ordnat sätt för att barnen ska må bra.

Mikael Damberg svarar så här på frågan om ytterligare svenska kvinnor som rest till IS kan komma hem till Sverige:

– Det är upp till det kurdiska regionala självstyret, har de bevis för att kvinnorna begått brott och haft samröre med terrorsekten är det fullt möjligt att gå vidare med rättsprocessen. Om de inte har bevisen så har det kurdiska självstyret sagt att då kommer de att utvisas till olika länder.

Lämnade lägret i onsdags

Kvinnorna och barnen lämnade Roj-lägret i nordöstra Syrien på onsdagsmorgonen lokal tid, för att därefter resa mot norra Irak och Sverige, skriver Expressen.

I början av september anlände de första tre svenska IS-kvinnorna med barn som utvisats av det kurdiska självstyret. Två av dem anhölls inledningsvis misstänkta för krigsförbrytelser i Syrien men släpptes strax därpå på fri fot.

Enligt åklagare Karolina Wieslander är dock båda kvinnorna fortsatt misstänkta för brott.

– Vi bedriver förundersökningen och vidtar de åtgärder vi bedömer vara lämpliga för att se om man kan komma vidare med brottsmisstanken, säger hon till TT på torsdagen.

Publisert: