Besöksrestriktioner åter på sjukhus

TT

Publicerad 2022-07-14

Flera sjukhus har återinfört restriktioner för besökare. Arkivbild.

Den ökade spridningen av coronaviruset gör att flera sjukhus nu återinför restriktioner för anhöriga och närstående besökare, skriver Dagens Medicin.

Det gäller bland annat Norra Älvsborgs Länssjukhus i Trollhättan och Uddevalla sjukhus, där antalet inlagda för covid-19 fyrdubblats de senaste tio dagarna.

På de två sjukhusen tillåts numera max två besökare per patient och tillfälle. Besökare måste också bära munskydd.

Från och med torsdagen återinför Region Västernorrland besöksförbudet på vissa avdelningar på länets sjukhus. På BB i Sundsvall och Örnsköldsvik får endast en symtomfri medföljare tillåtas. Detsamma gäller för förlossning, specialistmödravård, ultraljud och gynekologisk öppenvård. Sedan tidigare råder det även besöksförbud på avdelningarna för ortopedi och kirurgi i Sundsvall och Örnsköldsvik, uppger SVT Västernorrland.

Även Region Dalarna har skärpt reglerna i veckan. Besök bör ske utomhus eller på patientrum och anhöriga och närstående uppmanas att sprita händer före, under och efter besök, skriver Region Dalarna i ett pressmeddelande.

Sedan den 5 juli rekommenderar Sahlgrenska Universitetssjukhuset att besök till inneliggande patienter undviks. Alla besökare rekommenderas att använda munskydd i sjukhusets lokaler.

Skellefteå lasarett införde i slutet av juni ”vissa restriktioner”, enligt Dagens Medicin.

Region Jönköpings län, Södersjukhuset i Stockholm och Norrtälje sjukhus har kvar sina tidigare restriktioner.

Karolinska universitetssjukhuset och Blekingesjukhuset har inte ändrat sina regler för besökare.