Lavrov: Ingen kommer lyssna på Sverige och Finland

Ryssland litar inte på Sveriges och Finlands ord om att inte placera ut soldater om man går med i Nato.

Sergej Lavrov säger till BBC att ”ingen kommer lyssna på Finland och Sverige”.

– Vi vill se vad som händer i verkligheten, på marken, säger han.

Den ryska utrikesministern Sergej Lavrov intervjuades i veckan av BBC-reportern Steve Rosenberg. I ett 25 minuter långt videoklipp på den brittiska kanalens Youtube kommenterar Lavrov bland annat Sveriges och Finlands ansökningar till försvarsalliansen Nato.

Enligt Lavrov har Sverige och Finland varit ”under befäl av anglosaxare under lång tid”.

– Den Europeiska unionen håller på att förlora sin betydelse.

PLUS: Lavrov: Ryssland är inte fläckfritt och vi skäms inte för det

BBC: Är inte det ett misslyckande för den ryska diplomatin?

– Hur?

BBC: Att Sverige och Finland är på väg att bli medlemmar i Nato.

– Sverige och Finland utövar sina suveräna rättigheter som deras regeringar anser lämpligt. De tar dessutom inte deras folks opinion i beräkning, på samma sätt som Nato ignorerar opinion hos människor i olika länder när det utför sina uppdrag, säger han.

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov

”Ingen kommer lyssna på Finland eller Sverige”

När BBC-reportern Steve Rosenberg frågar Sergej Lavrov om det inte är ett hot mot Ryssland svarar han ”Låt oss se vad som slutligen händer” och att Ryssland många gånger sagt att när eller om Sverige och Finland går med i Nato så ”vill vi se vad som händer i verkligheten, på marken”.

– Kommer det att skickas vapen dit? Kommer nya Nato-trupper att vara baserade där? Och jag försäkrar dig, ingen kommer att lyssna på Finland eller Sverige.

Lavrov betonade att USA:s försvarsminister Lloyd Austin sagt att USA planerar att öka sin militära närvaro i Europa, men att inget var bestämt om det blir permanent eller tillfälligt.

– Han sa inte ”Vi kommer att behöva konsultera med våra europeiska allierade”. Han vill inte lyssna på dem, sa Lavrov och betonade att sådant beslut fattas enväldigt i Washington.

Magdalena Andersson och Sauli Niinistö.
Magdalena Andersson och Sauli Niinistö.
Publisert:

LÄS VIDARE