Kim inspekterar sitt eget Benidorm – mitt i kaoset om Trump-mötet

avHans Österman

NYHETER

Möte eller inte med Donald Trump?

Kim Jong-un har tid att tänka på annat också.

Medan nya besked om fredsprocessen avlöser varandra la han upp bilder från bygget av Nordkoreas eget Benidorm.

Det gäller att hänga med i turerna om toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-un som var planerat i Singapore 12 juni.

Så sent som i torsdags meddelande Trump, i ett brev till Kim, att mötet ställs in. Ett dygn senare hade först Nordkorea och sedan även Trump öppnat för att mötet trots allt kan bli av.

– Vi får se vad som händer. Det kan till och med bli av den 12:e. Vi pratar med dem nu. De vill väldigt gärna göra det, vi vill också göra det, sa Trump under fredagen, enligt Reuters.

Mitt i den haltande fredsprocessen rullar den nordkoreanska propagandamaskinen på som vanligt.

1 av 6 | Foto: KCNA / TT NYHETSBYRÅN
Kim Jong-un uppges vara mycket angelägen att byggjobbarna bygger klart.

Landets officiella nyhetsbyrå KCNA la tidigt under lördagen ut bilder på när Kim inspekterar bygget av Nordkoreas eget charterparadis vid Wonsun-Kalma på landets östkust.

Kim ler i solskenet, pekar med hela handen och enligt telegrammet är han mycket angelägen om att byggjobbarna ökar takten så att charterparadiset står klart till 15 april 2019 och det årliga firandet av Kim Il-sungs födelsedag.

Så sent som för ett år sedan åkte en delegation med 20 nordkoreanska tjänstemän runt i södra Europa och letade inspiration till sitt sommarresort.

Enligt The Telegraph följde de den spanska östkusten från franska gränsen ner till Alicante. Och det är tydligt att till exempel Costa Bravas mysiga badvikar norr om Barcelona stod sig slätt mot de svulstigare och lite mer bedagade turistkomplexen längre söderut.

Nordkoreas ambassadör i Madrid avslöjade att inspektörerna hade blivit ”imponerade av storslagenheten” hos Benidorms skyskrapor och temaparker.

Dock, meddelade ambassadören, hade de till sist kommit fram till att anläggningen Marina d’Or i Oropesa del Mar norr om Valencia låg närmast till hands som förlaga för Kims egen charterort.

Enligt ambassadörens uttalanden i The Telegraph är målet att locka både inhemska och utländska turister till Wonsan-Kalma.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nordkorea

Benidorm