Här hittar familjen kolsvarta ugglan i öppna spisen

avMiriam Bratt

Efter att ha funderat på om det fanns fladdermöss på vinden eller spöken i skorstenen fick Pia Dolk Langius och hennes familj svar på var de mystiska ljuden i deras hus i Bromma kom från.

En kolsvart kattuggla trillade ner i den öppna spisen på torsdagsmorgonen.

– När hon öppnade ögonen gick det rakt in i själen, säger Pia.

I torsdags väcktes Pia Dolk Langius, 58, från Stockholmsförorten Bromma plötsligt:

– Min man ropade väldigt högt på mig. Han ropade “kom, kom, kom”.

Anledningen var att han hade hittat en kolsvart kattuggla i familjens öppna spis, skriver Mitt i Bromma.

Familjen hade tre veckor tidigare satt upp ett fågelskydd för skorstenen för att undvika sådana händelser, men ugglan måste ha tagit sin in i skorstenen innan dess.

Dottern trodde att det spökade

Pia och hennes man hade varit på semester i Spanien och kom hem i tisdags.

– Då berättar vår dotter att hon hört väldigt konstiga ljud från skorstenen och taket och var jätterädd. Hon trodde att det spökade.

Pia tänkte inte så mycket mer på det, men när hon själv hörde ljud under natten tänkte hon att det kanske kommit in fladdermös på krypvinden.

1 av 4 | Foto: Privat

Men det visade alltså vara varken fladdermöss eller spöken. Det var i stället en kattuggla som blivit helt svart av all sot och utmattad efter att inte ha fått i sig mat eller vatten på tre veckor.

När Pia och hennes man fått ut ugglan – som de genast gav namnet Sotis – började de med att ge henne vatten med en sked.

– När hon öppnade ögonen gick det rakt in i själen.

Sedan började de ringa runt för att få hjälp att ta hand om den medtagna fågeln. Det tog några förvirrande samtal innan de till slut fick tag på viltrehabiliteraren Anders Fredblad. Han driver den ideella verksamheten Grönskans Viltrehabilitering och sa åt paret att genast köra fågeln till honom.

1 av 5 | Foto: Grönskans Viltrehabilitering / Anders Fredblad

”Svart som en kråka”

Väl framme fick ugglan näringslösning och en tvätt.

– Hon var ju svart som en kråka när hon kom, säger Anders.

Han vårdar nu Sotis och planerar att återföra fågeln till sin ursprungliga miljö när hon gått upp i vikt och är i bättre form igen. Något som han hoppas ska kunna ske om ett par veckor.

– Nu mår ugglan mycket bättre. Den har bättre spänst, är förbannad och gör sig stor. Det är ett gott tecken på att den börjar tillfriskna, säger Anders.

”Otrolig historia”

Anders berättar att en viktig anledning till att ugglan bör återföras till samma plats är att hennes partner sannolikt väntar på henne där. Det är också något som Pia märkt av.

– Det har varit jättemycket spillning överallt runt huset. Så han har väl hört henne där inne och väntat på att hon ska ta sig ut, säger Pia.

Och tanken på att turturduvorna kan komma att återförenas tycker Pia är fantastiskt.

– Det är en otrolig historia som går rakt in i mig.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bromma