”Lasermannen” John Ausonius

”Lasermannen” överklagar tyska morddomen

avTT

Foto: Arne Dedert/AP/TT
John Ausonius under rättegången i Frankfurt i slutet av februari. Arkivbild.

En av Sveriges mest kända brottslingar, ”lasermannen” John Ausonius dömdes i februari för det 26 år gamla mordet på en kvinna i Frankfurt.

Nu överklagar Ausonius domen, uppger hans advokat Joachim Bremer för TT.

I februari dömdes John Ausonius till livstids fängelse i en tysk domstol för det 26 år gamla mordet på en kvinna i Frankfurt.

Det är klarlagt att John Ausonius befann sig i Frankfurt när den då 68-åriga Blanka Zmigrod mördades. Han har erkänt att han bråkade med henne om ett elektroniskt fickminne, som han anklagade henne för att ha stulit. På brottsplatsen hittades ammunition av en sort som är förbjuden i Tyskland och som användes vid Ausonius attentat i Sverige. Dessutom sköt mördaren sitt offer på nära håll och försvann på cykel, precis som Ausonius gjorde vid de svenska attackerna.

Kritisk mot rättegången

Advokaten har varit kritisk mot att rättegången över huvud taget hållits. Inga nya bevis har framkommit och inga nya vittnen har trätt fram. Dessutom har vittnen som hörts igen haft svårt att minnas detaljer.

Inom en månad kommer ett överklagande att lämnas in, uppger John Ausonius advokat Joachim Bremer för TT.

Överklagandeprocessen är en långdragen historia för Ausonius som inte återvänder till svenskt fängelse förrän domen vunnit laga kraft.

När advokaten lämnat in grunderna för överklagandet ges åklagaren möjlighet att bemöta inlagan, varpå försvaret får tillfälle att skriva en replik på åklagarens yttrande.

Först därefter tas fallet upp av Bundesgerichtshof, som är den rättsprövningsinstans som prövar om lagen tillämpats i enlighet med gällande praxis. Finner man att det förekommit felaktigheter när målet handlagts kan det återförvisas till en ny domstol. Processen tar vanligtvis runt ett år.

ARTIKELN HANDLAR OM