Löftet: Göra presidentpalatset till en park

avMartin Schori

NYHETER

Vänsterkandidaten Andres Manuel Lopez Obrador stormar fram mot en storseger i det mexikanska presidentvalet.

Obrador, som kallar sig ”Mr Clean”, vill riva presidentpalatset, sälja regeringsplanet och halvera sin egen lön.

– Vi ska ta bort elitens lyx, säger han.

Andres Manuel Lopez Obrador är en veteran inom mexikansk politik. Han var borgmästare i 20 miljonersstaden Mexiko City och har flera gånger försökt bli president. År 2006 förlorade Obrador valet med endast 0,58 procentenheter.

Men den här gången verkar inget kunna stoppa Obrador. En knapp månad före valet – som hålls den 1 juli – får Obrador runt 50 procent av rösterna i mätningarna. Hans två största utmanare når tillsammans runt 37 procent.

Den massiva ledningen har lett till att de andra kandidaterna, PRI:s José Antonio Meade och högerns Ricardo Anaya, förväntas bilda en allians. Något som den 64-årige Obrador välkomnar.

– Inte ens om de går ihop kommer de kunna stoppa mig från att bli Mexikos nästa president, sa han på ett valmöte nyligen.

Foto: Marco Ugarte / AP TT NYHETSBYR N

Obrador är en färgstark politiker som beskrivs som en vänsternationalist och populist. Han lovar att bygga om presidentpalatset till en park, att halvera presidentlönen och inte bara att avstå från att använda det lyxiga president-planet – han ska sälja hela regeringens flygflotta, skriver Washington Post.

Detta har fått hans allierade att jämföra Obrador med den uruguayanske ex-presidenten Jose Mujica, som under sin tid vid makten levde under spartanska förhållanden på en farm.

Kallas ”Mr Clean”

Korruptionen i Mexiko är utbredd och flera guvernörer utreds för olika mutskandaler. Den nuvarande presidenten Peña Nietos fru köpte nyligen ett 60-miljoners hus av ett företag som hans regering samtidigt gjorde affärer med.

Obrador, som kampanjar under namnet ”Mr Clean”, vill slå ned på ”elitens” lyxliv – och utrota korruptionen. Men hans kritiker varnar för att kraftigt sänkta löner för tjänstemän och politiker, vilket Obrador föreslår, skulle öppna för ännu mer korruption.

Mexiko har även andra problem: det blodiga kriget mellan knarkkartellerna och relationen med grannen USA, inte minst omförhandlingen av frihandelsavtalet Nafta.

Samtliga kandidater har tävlat om att kritisera Donald Trump, vars popularitet i Mexiko knappast blev bättre av löftet att bygga en mur vid gränsen.

– Trump kommer lära sig att respektera oss. Det kan jag garantera er, sa Obrador under en debatt nyligen.

Dagens tre rubriker 10 juni 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Mexiko

Korruption