Angela Merkel ställer inte upp för omval efter valfiaskot

avEbba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

Tysklands förbundskansler Angela Merkel kommer inte att ställa upp för omval till posten som partiordförande för Kristdemokratiska unionen (CDU).

Dessutom planerar hon att helt lämna både politiken och jobbet som förbundskansler när mandatperioden upphör 2021.

Merkel har varit ordförande för CDU sedan 2000.

Angela Merkel bekräftade själv, efter intensiv rapportering från tyska medier under måndagsmorgonen, att hon inte kommer att kandidera till posten som partiordförande vid partikongressen den 8 december.

– Den här fjärde mandatperioden är min sista som tysk förbundskansler. År 2021 kommer jag inte att ställa upp som kanslerskandidat och inte kandidera till förbundsdagen, sa Merkel i samband med att partistyrelsen sammanträdde under måndagsmorgonen.

Dock kommer hon sitta kvar som kansler under resten av mandatperioden.

Beskedet kommer efter att CDU:s allierade och regeringspartner CSU backade kraftigt i regionvalet i Bayern för två veckor sedan. I regionvalet i Hessen åkte Merkel på ett nytt bakslag då CDU backade med tio procentenheter till historiskt låga 28 procent.

64-åriga Angela Merkel har varit partiordförande sedan 2000.

Hennes fjärde regering tillträdde i mars i år och bestod av en koalitionsregering mellan CDU, det bayerska systerpartiet CSU samt socialdemokratiska SPD.

Merkel är den första kvinnan på posten som förbundskansler.

Enligt partikällor kommer hon avgå som förbundskansler när mandatperioden upphör 2021.

Foto: FABRIZIO BENSCH
Angela Merkel.
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM