Ubåt

Försvaret: Ingen främmande ubåt

Av: 

TT

Här syntes den misstänkta ubåten.
Här syntes den misstänkta ubåten.

NYHETER

Försvarsmakten tillbakavisar att det var en främmande ubåt som flera personer såg i vattnet vid Lidingö utanför Stockholm i somras.

– Vad det var vill vi inte gå in på, men det handlar inte om något främmande, säger Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten, till TT.

Det var i slutet av juni som barn och ungdomar på ett seglarläger vid Bosön såg något konstigt. Kraftiga luftbubblor i vattnet följdes av ett stort svart föremål vid ytan, vilket Dagens Nyheter har rapporterat om. Tre av instruktörerna såg senare på nära håll från en brygga vad de uppfattade som en ubåt, väldigt nära land.

Försvarsmakten har tidigare inte velat kommentera händelsen i detalj, men uppger nu att föremålet inte var något "främmande".

– Vi delar inte DN:s analys, att det var en främmande ubåt, säger Jesper Tengroth vid Försvarsmakten.

TT: Vad är er analys av händelsen?

– Vi går inte så långt att vi säger det. Däremot kan vi säga att vår analys inte visar att det här är en främmande undervattensfarkost. Vi bedömer att vi har en förklaring till vad det här är för någonting.

Att ungdomsledarna filmade föremålet med sina mobiltelefoner och hörde av sig till Försvarsmakten är Jesper Tengroth tacksam för.

– Tack vare det har vi kunnat titta på materialet och lyssnat på deras berättelser. Sedan har vi vidtagit andra åtgärder också, men det går vi inte in på, men samlat har det lett till att vi har kommit till den här slutsatsen.

”Inte informerats”

Samtidigt har politiker i riksdagens försvarsutskott reagerat på uppgifterna – som de säger att de inte fått ta del av. Ledamoten Allan Widman (L) kallar uppgifterna "häpnadsväckande" och tillägger att han kommer att begära fullständig information om händelsen.

– Vi har inte informerats om detta tidigare. Nu har man suttit på detta i ett antal månader, då borde man ha rett ut vad det handlar om, säger han till DN.

Även Mikael Oscarsson (KD) och Beatrice Ask (M) tycker att det är viktigt att försvarsutskottet informeras.

– Vi kommer naturligtvis se till att vi får den här informationen så fort som möjligt. Observationer av det här slaget tycker jag att man ska ta på stort allvar även om jag utgår från att Försvarsmakten gjort en ordentlig bedömning, säger Ask till TT.

Ingen extraordinär händelse

Jesper Tengroth förklarar att Försvarsmakten dels har en rutinartad rapportering till riksdagen och dels vid "extraordinära händelser".

– Och vi bedömer inte det här som en extraordinär händelse, därför har vi inte rapporterat det här. Men eftersom försvarsutskottet nu har begärt information kommer man att få det vid nästa ordinarie tillfälle, säger han.

Enligt Jörgen Elfving, före detta överstelöjtnant, skulle det inte vara särskilt förvånande om en ubåt tagit sig så långt in i skärgården.

– Det finns egentligen inga militära resurser av det slag som fanns en gång i tiden med mineringar och annat, de är ju borta och vi har helt enkelt ingen insatsberedskap att möta det här på det sätt som vi kunde under kalla kriget.

ANNONS

Stoppa myggen! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel! VINNARE av Aftonbladets test av bästa myggmedel 2022!

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Ubåt

Lidingö

Försvarsmakten

Dagens Nyheter