Översvämningar skapar kaos i Norge

avJenny Rydberg

Delar av Norge har drabbats av kraftiga översvämningar.

Vägar stängs av, människor tvingas evakuera från sina hem och riskerar att isoleras om de stannar.

Samtidigt förväntas helgens kraftiga regn att fortsätta under natten till måndag.

Varningar för översvämningar har utfärdats för stora delar av Vestlandet och längs Ottavassdraget i västra Norge, av vatten- och energimyndigheten NVE.

På flera platser är risknivån röd, vilket innebär risk för omfattande översvämningar och skador från erosion och översvämningar, skriver NRK.

Älvar och bäckar har svämmat över och på bilder från de drabbade områdena syns det hur gator och vägar har fyllts av vatten.

1 av 7 | Foto: Politihelikopteret
Hus under vatten i Bismo i Skjåk.

Det har regnat kraftigt under de två senaste dygnen och under helgen har norska medier rapporterat om personer som är instängda i sina hem utan att kunna ta sig därifrån, om personer som har tvingats evakuera och om hem som är utan el.

Tretton getter instängda

I Fortunsdalen har räddningstjänsten arbetat med att rädda tretton getter som var instängda i en lada. Ladans nedre delar fylldes med vatten samtidigt som flera personer hjälptes åt att flytta getterna till ladans övre våning. Men då drogs hela ladan med i den kraftiga översvämningen.

– Getternas lada seglade 50 meter längs vattnet och vreds 180 grader, säger getbonden Torkjell Sollesnes till NRK.

Räddningstjänsten åkte ut med gummibåtar i vattnet för att ta sig fram till getterna och evakuera dem.

– Hela dalen är en enda stor flod. Det flyter runt stockar, ved, höbalar och lösa föremål, säger Torkjell Sollesnes till NRK.

Alla de tretton getterna kunde till slut räddas.

Fastnade vid Trolltunga

30 personer i Luster är isolerade på grund av översvämningen och flera av dem har fått besked om att de ska evakueras, rapporterade NRK vid lunchtid på söndagen. Flera hus i området är i fara.

Tidigare under söndagen fastnade två danskar på en översvämmad stig vid Trolltunga i Hordaland. Då de inte själva kunde ta sig ner från den plats de befann sig på fick de hjälp av polis och helikopter. Vid 12.10 uppgav polisen att de två personerna hade evakuerats och var vid god hälsa, skriver VG.

Flera vägar i Norge har stängts av på grund översvämningarna och risken för jordskred.

Prognosen är att det kraftiga regnet kommer fortsätta falla under natten till måndag, skriver TT.

ARTIKELN HANDLAR OM

Norge