Greenpeaceaktivister beviljas amnesti

NYHETER

I dag enades det ryska parlamentet om att bevilja 30 personer amnesti.

En av dem svenske Greenpeaceaktivisten Dima Litvinov.

– Jag är otroligt lättad, säger han i ett pressmeddelande.

Även bandmedlemmarna i Pussy Riot släpps.

Klockan 13 idag, svensk tid, beviljades de 28 Greenpeaceaktivisterna och två fotojournalister amnesti av det ryska parlamentet, Duman.

Efter att aktivisterna suttit fängslade i över två månader för att ha protesterat mot oljeborrning i Arktis, enades parlamentet efter en omröstning att bevilja dem amnesti.

En timme efter lunch kom det slutgiltiga beslutet.

Svenske Dima Litvinov från Stockholm är en av de aktivister som har suttit fängslad.

– Jag är otroligt lättad, men firar ändå inte i segeryra. Jag och de andra har tillbringat två månader i fängelse för brott vi faktiskt inte begått, och åtalats med absurda brottsrubriceringar. Men nu verkar det här kapitlet vara över, och jag får äntligen åka hem till min familj, säger svenske Dima Litvinov i ett pressmeddelande från Greenpeace.

Utöver Dima Litvinov innehar 25 av aktivisterna annat medborgarskap än ryskt och väntas få återvända hem till sina familjer så fort utresevisum och tillstånd att lämna Ryssland beviljas av de ryska myndigheterna

Pussy Riot fria

Utöver aktivisterna från Greenpeace och de två fotojournalisterna har även medlemmarna i Pussy Riot beviljats amnesti. Detta meddelar Greenpeace.

– Utöver våra egna medlemmar kan vi även meddela att Pussy Riot-medlemmarna går fria, säger Jesper Liveröd, pressansvarig hos Greenpeace Sverige.

Gällande sina egna kolleger är Jesper Liveröd glad över beskedet men påpekar att det finns en baksida.

– De har fått en riktig amnesti och det är fantastiskt skönt. Men att hela rättssalen släpps betyder att de inte får något rättsligt erkännande att de inte har begått ett brott. Det är skönt att de kommer hem men det kommer med en bitter eftersmak

"De försökte stoppa oss men kunde inte"

Dima Litvinov  befinner sig just nu i Sankt Petersburg tillsammans med de övriga aktivisterna när Aftonbladet ringer upp honom.

De får fortfarande inte lämna staden utan väntar på att utredningskommitén, i parlamentet som har beviljat amnestin, kallar in dem en och en och officiellt meddelar att de släpper alla anklagelser.

– På grund av detta är det svårt att säga när jag får komma hem. Det kan ta allt från flera timmar till flera veckor. Men just nu ser indikationerna ut att beslutet kommer snabbt. Det skulle inte vara helt omöjligt för mig att komma hem innan jul. Jag hoppas på det, säger Dima Litvinov.

Precis som sin kollega Jesper Liveröd tycker han att det är dåligt att det ryska parlamentet inte erkänner att aktivisterna är oskyldiga.

– Det känns surt och det känns fel. Istället för att bevilja oss amnesti, även om detta klart är bra, så skulle de släppt anklagelserna från första början och bett om ursäkt till oss. Man får ju känslan av att de fortfarande ser oss som brottslingar och det är vi ju inte.

Med sig av händelsen har han starka minnen och en ny livssyn samt en starkare övertygelse om att man inte ska vara rädd för att göra det som man anser är rätt.

– De försökte stoppa oss men kunde inte. Man får därför aldrig ge upp om man har ett mål. Men annars har upplevelsen varit rätt jobbig. Jag minns när jag kom till fängelset och man hörde hur andra fångar skrek efter en. När vi sen blev frisläppta smakade jag på frisk luft på ett sätt jag aldrig smakat på den förut.

"Hoppas han kommer hem innan jul"

Anitta Litvinov är fru till Dima och det är med en enorm lättnad hon tar emot beskedet att hennes man får komma hem inom en snar framtid.

– Jag är väldigt lättad att den här historien får ett slut och att de får komma hem. Jag vet inte med säkerhet om han kommer hem innan jul men jag hoppas på det och då firar vi hans hemkomst med att fira jul helt enkelt, säger Anitta Litvinov.

Tiden som han satt fänglad var väldigt tung för Anitta Litvinov eftersom hon aldrig riktigt visste vad som skulle hända. Hon medger även att hon många gånger var orolig att han skulle dömas till ett långt fängelsestraff och att de inte skulle få ses igen.

Hon kommer nu även att se till att han tar det lugnt ett tag och är försiktigare nästa gång han åker iväg på liknande uppdrag.

– Vi har pratat om det tillsammans och han ska nu ta ledigt från uppdrag en tid framöver. Vi visste ju inte att detta skulle hända. Det var från början svårt att tänka sig att något sådant här kunde ske. Men tillsvidare kommer han att ta semester från att åka på uppdrag, säger hon.

Orolig för sina ryska kolleger

Dima Litvinov är trots lättnaden orolig för sina kolleger som har ryskt medborgarskap.

– Just nu går tankarna till mina ryska kollegor. Accepterar de den här amnestin kommer de att ha belastningar i brottsregistren i sitt eget land, för brott som de inte begått. Enbart för att vi tillsammans stod upp för att det sköra, utsatta Arktis måste skyddas från oljebolagens vansinniga framfart.

Omröstningen om amnesti väntades ske redan för en vecka sedan då den ryska konstitutionen firade 20 år. Men istället sköts detta upp en vecka på grund av andra prioriteringar.