GW: Polisen bör höra Lisbet Palme på nytt

Av: Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:
Lisbet Palme
Foto: ULF HÖJER
Lisbet Palme

NYHETER

Leif GW Persson vill tillsätta tio nya utredare för att gå igenom Palmeutredningen.

Polisprofessorn anser även att flera intressanta personer bör kallas till polisförhör.

– Det finns en utpekad person som var i 40-årsåldern när det hände .

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Leif GW Persson

I år är det 28 år sedan mordet på Olof Palme skakade Sverige.

I Svenska Dagbladet uttalar sig Leif GW Persson om utredningsläget. Bland annat vill han få in ny kraft i Palmeutredningen och tillsätta nya utredare.

– Om jag fick bestämma hade jag plockat in tio bra utredare som aldrig varit inne i ärendet. De skulle få en månad på sig att läsa in sig på allt väsentligt. På så vis skulle man kunna släppa många av de outredda delarna i utredningen, säger han till Aftonbladet.

Vittnen har sett dem prata med varandra

En av de största outredda delarna är enligt Leif GW Persson huvudvittnet Lisbet Palme. Lisbet hördes bara kort de första dagarna efter mordet - men förhöret skrevs aldrig ner.

Det första ordentliga förhöret hölls först två och ett halvt år efter mordet - i samband med utpekandet av Christer Pettersson.

– Lisbet är utan jämförelse det bästa vittnet och man har aldrig hållit något ordentligt förhör med henne. Hon borde förhöras igen, säger han.

Leif GW Persson betonar att han inte på något vis tror att Lisbet Palme är inblandad i mordet. Ett förhör med henne handlar om ett helt vanligt polisarbete - ett obligatoriskt moment som borde ha genomförts ordenligt för 28 år sedan.

– Flera andra vittnen har uppfattningen att skotten föregås av någon form av kontakt mellan makarna Palme och den som skjuter. Vissa säger till och med att de har pratat med varandra. Sådana frågor måste man reda ut med Lisbet, säger Leif GW Persson.

Flera intressanta personer

Polisprofessorn anser även att polisen bör förhöra andra intressanta personer - som fortfarande är i livet i dag. Han nämner särskilt en man som vid tidpunkten var i 40-årsåldern.

– Han har observerats av vittnen. Tyvärr hamnar jag i ett dilemma här. Det är en aktiv pågående förundersökning och jag är förhindrad i kraft av min tidigare anställning att uttala mig om det här.

Har du framför det till utredarna?

– Ja, vi pratar ganska ofta om det här och jag har sagt vad jag tycker.

Svenska Dagbladet har i flera artiklar granskat Palmeutredningen. Nyligen avslöjade tidningen att ex-sambon till en av de mest kända Palmehatarna, Alf Enerström, tagit tillbaka hans alibi för modkvällen. Enerström ska också ha ägt en revolver av märket Smith & Wesson.

"Finns en jäkla massa som är ogjort"

Leif GW Persson tror däremot inte att Enerström har något att göra med mordet. Han anser i stället att polisen borde inrikta sig att gå tillbaka till själva mordnatten och grundligt gå igenom allt intressant material på nytt.

– Det finns en jäkla massa i den här utredningen som är ogjort. Det finns åtskilliga personer som lever i dag som är intressanta att prata med.

Tror du att mordet kommer få en lösning?

– Det finns en stark uppfattning inom polisen att man absolut inte få hävda den motsatta ståndpunkten. Den är jag svårt förtjust i - annars hade utredningsarbetet blivit meningslöst. Men frågar du mig rakt upp och ner nu tror jag inte det kommer få en lösning med hjälp av polisen i alla fall. Man bedriver egentligen ingen riktig utredning sedan många år tillbaka.

Publicerad: