Nyheter

Uppgifter: ’Planets dörr hittad i havet’

Av: 

John Granlund

Ida Gustafsson

Erik Melin

Martin Nilsson

NYHETER

Malaysia Airlines flight 370 kan ha vänt tillbaka innan det försvann - och tros ha splittrats i luften.

Samtidigt utreder Interpol om fler passagerare köpt biljetter med stulna pass.

Under söndagseftermiddagen upptäckte ett vietnamesiskt militärflygplan möjliga vrakdelar – som misstänks vara en flygplansdörr.

Malaysia Airlines Boeing 777 är spårlöst försvunnen sedan i går.

Omvärlden befarar att planet störtat i havet - med 227 passagerare ombord.

”Inget Mayday”

Den erfarne piloten Zaharie Ahmad Shah, 53, eller andrepiloten Fariq Hamid, 27, skickade inte ut något ”Mayday”. Vilket förbryllar flygsäkerhetsexperter.

Eftersom planet låg på över 10 000 meters höjd borde det ha funnits gott om tid för att be om hjälp över radio.

– Frånvaron av ett nödmeddelande tyder på att något väldigt plötsligt och väldigt våldsamt har inträffat, säger flygsäkerhetsexperten William Waldock till AP.

Kan ha vänt

Under söndagen har ett massivt sökuppbåd letat efter det försvunna planet.

34 flygplan och drygt 40 skepp patrullerar över Sydkinesiska havet, skriver Reuters. 

Enligt uppgifter i flera internationella medier ska ett vietnamesiskt militärflygplan ha siktat ett föremål, som uppges vara en flygplansdörr, i utanför södra Vietnam under söndagseftermiddagen, svensk tid.

Det är i nuläget oklart om det rör sig om vrakdelar från det försvunna planet.

"Splittrades i luften"

Den preliminära haveriutredningen fokuserar nu på den möjliga förklaringen att flygplanskroppen splittrades i luften, rapporterar nyhetsbyrån Reuters och hänvisar till en "källa".

Möjligheten finns nu också att planet kan ha vänt från den planerade rutten. Det menar det malaysiska försvaret som har undersökt planets radarsignaler.

– Vad vi gjort är att vi granskat inspelningen av radaruppgifterna vi hade. Vi insåg då att det finns en möjlighet att flygplanet vänt om, säger Rodzali Daud, flygvapenchef vid malaysiska försvare, enligt Reuters.

Köpte biljetter med stulna pass

Samtidigt hopar sig frågetecknen kring vilka personer som egentligen fanns ombord.

Under gårdagen släpptes en passagerarlista. Men två av personerna, en italiensk och en österrikisk medborgare, var aldrig ombord på planet, rapporterar CNN.

Enligt CNN har två personer checkat in med stulna pass och de har köpt sina flygbiljetter tillsammans. Det visar uppgifter från kinesiska kontrollsystem Travelsky som registrerar e-biljetter. Biljetterna köptes från China Southern Airlines och betalades med thailändska baht för samma pris. Enligt registren är biljettnumren sammanhängande, vilket tyder på att de köpts samtidigt.

Utredare tittar även på övervakningskameror på de två passagerare som tros ha checkat in och gått ombord planet med de stulna passen, skriver BBC.

Semestrade i Thailand

Italienaren Luigi Maraldi, 37, var den enda italienska medborgaren på passagerarlistan. Men hans far, Walter Maraldi, säger till NBC News att sonen är vid liv och att han befann sig på semester i Thailand vid tidpunkten för olyckan.

– Luigi ringde oss i morse för att försäkra oss om att han mådde bra. Då visste vi inte ens om olyckan. Tack vid Gud att han hörde talas om detta innan oss, säger Walter Maraldi.

Passen stulna

Enligt pappan blev Luigi Maraldis pass stulet i Thailand för ett år sedan.

– Han lämnade det som deposition på en biluthyrningsfirma och när han lämnade tillbaka bilen var passet borta, säger Walter Maraldi till AP.

Samma sak gäller en österrikisk medborgare som fanns med på passagerarlistan. Enligt det österrikiska utrikesministeriet har polisen varit i kontakt med den utpekade personen - som har fått sitt pass stulet för två år sedan under en resa i Asien, rapporterar NBC News.

Ytterligare två passagerare utreds av malaysiska utredare.

– Jag har alla fyra namn med mig, säger Hishamuddin Hussein, försvarsminister i Malaysia.

Interpol skriver i ett uttalande att det är "mycket allvarligt att passagerare kunde gå ombord på en internationell flygning med falska pass", rapporterar Reuters.

Man undersöker också ytterligare "misstänkta pass".

FBI skickar agenter

Amerikanska FBI skickar nu en grupp med agenter till Malaysia, för att bistå i utredning om vad som hänt med planet, berättar en anonym källa med insyn i fallet, för CNN.

Den amerikanska myndigheten utesluter varken terrorrism eller någon annan orsak till varför planet försvunnit. Detsamma gäller den malaysiska regeringen.

– Vår egen underrättelsetjänst har aktiverats och naturligtvis har kontraterrorenheter från berörda länder informerats, sade transport- och försvarsminister Hishammuddin Hussein, till AFP.

Malaysiska myndigheter uppger att eftersom man ännu inte hittat några spår av det försvunna planet, så utökar man nu sökområdet, uppger kanadensiska CBC News.

Detta har hänt:

Malaysia Airlines flight 370 försvann under en flygning mellan Kuala Lumpur och Peking natten till lördag.

227 passagerare och 12 besättningsmän fanns ombord.

Radarbilder visar tecken på att flygplanet försökte vända i luften strax innan det försvann.

34 flygplan och drygt 40 skepp letar just nu efter flygplanet

Myndigheter undersöker flera passagerare som reste med falska pass.

Fem passagerare checkade in på planet med bordade aldrig.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter